44044628 2252460454825946 8226384259141599232 n

Запитує на своїй сторінці у Фейсбуці Голова ФПУ Григорій Осовий.

«Ще донедавна невідома світу українка Марина Вязовська розв’зала геометричну задачу, над якою науковці билися понад 400 років. Чи зможе українська влада вирішити не геометричну задачу про дві прямі, які чомусь не пересікаються?, - йдеться про свою внутрішню політику і курс на Євроінтеграцію.

Це метафоричне порівняння спало думку вчергове, коли Верховна Рада під напором правлячої політичної сили 19 липня ц.р. проголосувала за проект закону 5371, який профспілки охарактеризували як «рабський» і наполегливо домагалися його відкликання впродовж останніх півтора року. Також щодо його неприйнятності і порушення міжнародних трудових норм говорили вітчизняні експерти і провідні у сфері праці міжнародні інститути, зокрема Міжнародна організація праці.

До того ж, очікується приїзд Генерального директора МОП Гая Райдера в Україну на початку серпня. То ж могли політики хоча б на цей час утриматися від конфронтації. Також, коли надавали статус кандидата в члени ЄС Україні в Брюсселі нагадали українській владі щодо необхідності дотримання зобов’язань за Угодою про асоціацію, зокрема щодо забезпечення прав людини, в тому числі не погіршення умов у сфері праці в угоду економічним привілеям (стаття 429 Угоди). Відверто було сказано, що вирішальним при прийнятті рішення про кандидатство в ЄС було визнання заслуги саме звичайних українців, які із зброєю в руках захищають світ від російського тоталірізму, а деякі реформи так і залишаються обіцянкою.. Здавалося б, що ще і кому треба доказувати. Відтак, 259 голосів  «за» проект закону - це серйозний виклик не тільки найманим працівникам, яких заганяють в «рабські « умови праці, а й ігнор всіх інших застережень щодо експерименту у трудових відносинах , та ще й в період воєнного стану , коли людям й так важко жити. Втрачено біля 5 млн робочих місць, у сотен тисяч зруйноване житло, падіння зарплат на фоні різкого зростання цін, мільйони українців стали вимушеними біженцями. Тобто, є чим займатися політикам і владі .

Дивно, як що хтось ще дивується «рукотворній» роботі більшості в парламенті. Стосовно нинішньої лібералізації трудових відносин потрібно згадати, що було обіцяно в період виборчої компанії 2019 року на «сходках» бізнесу, переважно іноземного походження, в обмін на його підтримку кандидатів нині правлячої політичної сили — «трохи дискримінувати працівників». Так публічно запевнила зібрання Г.Третьякова і вона ні йоту не відступила від обіцяного. Законопроект 5371 - це спільний твір з лібералізатором Міхаелом Саакашвілі освячений на початку 2021 року на високому рівні на Банковій і «торпеда» рішуче взялася за справу. Не зупинили цього відчайдушного пориву ні масові протести профспілок, ні застереження Міжнародної організації праці і спец. доповіді ООН, ні заклики європейських структур поважати права працюючої людини, якщо прагнете членства в ЄС. І навіть війна ! Це вже «клініка» кажуть люди вкотре пропонуючи підписати Петицію про недовіру депутатці Г.Третьяковій.

Прикро, що на це повелися стільки депутатів, даючи голос на підтримку антитрудового «кріпосного» законопроекту. Практично не залишаючи сумніву у трудолюбивих працездатних громадян залишатися в Україні чи переміщатися далі до країн ЄС, де трудові права гарантовано державою, а оплата є в рази більшою. А це вже питання економічної і соціальної безпеки. Внаслідок подальшого вимивання трудових ресурсів обвалиться пенсійна система і підірвана спроможність влади реалізувати амбітні плани повоєнної відбудови держави, якщо не буде кому... Чи розуміють це на Банковій стане скоро відомо, адже тепер Президент України Володимир Зеленський має прийняти рішення підписати чи повернути в парламент законопроект».

Джерело: https://www.facebook.com/profile.php?id=100004858480395