IMG 20220222 095101 09

У Міжнародний день пам'яток та історичних місць, який у світі щорічно відзначається 18 квітня, в нашій державі Указом Президента України встановлено свято - День пам'яток історії та культури.

З’явилось воно у 1999 році на підтримку ініціативи українських вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам’ятників історії та культури, а також аналогічного всесвітнього свята, запровадженого Міжнародною радою з питань охорони пам`ятників і визначних місць при ЮНЕСКО.

Вітаючи у цей день усіх поціновувачів української історико-культурної спадщини, слід зазначити до числа тих, хто її оберігають, відносяться і профспілки. Адже, будівля колишнього «Жовтневого плацу» у Києві, в якому працює підприємство Федерації профспілок України «Міжнародний центр культури і мистецтв профспілок України» (МЦКМ), згідно з рішеннями владних органів, є пам’яткою містобудування і архітектури національного значення, а також пам’яткою історії місцевого значення.

Цей шедевр архітектури середини XIX-го сторіччя, збудований за проектом легендарного Вікентія Беретті для тодішнього Інституту шляхетних дівчат, розташований у межах Центрального історичного ареалу м. Києва в архітектурній охоронній зоні. Детальніше про історію будинку МЦКМ (колишній «Жовтневий палац») можна дізнатись за посланням – https://www.octoberpalace.com/index.php/arkhiv-podii/do-65-richchya-mtskm

IMG 20230322 113926

Як повідомив директор МЦКМ Юрій Бобир, згідно із розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 17.05.2002 № 979 «Про внесення змін та доповнень до рішення виконкому Київської міської Ради народних депутатів № 920 від 1979 р. «Про уточнення меж історико-культурних заповідників і зон охорони пам'яток історії та культури в м. Києві», будівля профспілкового палацу розташовується на території пам'ятки містобудування місцевого значення «вулиця Хрещатик, початок ХVIII ст. - 50-60-ті рр XX ст.», їй надано охоронний номер, а наказом Міністерства культури України у 2014 році ця територія ще набула додатково статусу пам'ятки історії місцевого значення під назвою: «Місце бойових дій та масової гибелі громадян у районі вул. Інститутської у м. Києві під час акцій протесту у лютому 2014 року».

Отже, МЦКМ за своєю статутною діяльністю, окрім всього іншого, здійснює функції щодо збереження об’єкту культурної спадщини, охорони та використання пам’яток історії, будівель та інших пам’яток культури.

Наразі згідно з постановою Президії ФПУ, внесено відповідні зміни до Статуту підприємства МЦКМ та здійснюється процедура підписання з Департаментом охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації охоронного договору на об'єкт культурної спадщини.

IMG 20220222 100433

Довідково:

Культурна спадщина України, яка налічує понад 70 тисяч об’єктів у більш ніж 1400 населених пунктах, є великою та різноманітною, що вимагає постійних та узгоджених зусиль для її збереження.

21 об’єкт внесений до списку Світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

Російська військова агресія завдала серйозної шкоди культурній спадщині України. За даними Мінкульту, за два роки війни ворог знищив або пошкодив 1046 об’єктів культурної спадщини, з яких 128 національного значення.

 

Пресцентр ФПУ