20200529 altmaier spricht mit praesidenten des ewsa ueberdeutsche eu ratspraesidentschaft

Європейський економічний і соціальний комітет (ЄЕСК):

1. Рішуче засуджує односторонню агресію проти України за наказом президента Російської Федерації та участь білоруського режиму; наголошує, що вторгнення російських військових сил в Україну порушує чинні міжнародні правила та угоди та загрожує європейській і глобальній безпеці; вторгнення також прямо порушує головну мету ЄС «сприяти миру, його цінностям та благополуччю його народу».

2. ЄС має надати всебічну підтримку, щоб усі військові злочини та злочини проти людяності були зафіксовані та розглянуті у Міжнародному кримінальному суді.

3. Віддає належне величезній мужності, виявленій народом України, який захищає Україну від російських загарбників; закликає вільний світ підтримати їхню боротьбу за мир і свободу всіма засобами, які є в його розпорядженні.

4. Закликає ЄС та його міжнародних партнерів-однодумців залишатися єдиними, продовжувати виявляти повну солідарність у відповідь на цю невиправдану та неспровоковану війну та визначити дипломатичний шлях до припинення військових дій; наголошує на необхідності дипломатичних дій щодо негайного припинення вогню та побудови реального мирного процесу при активній ролі інститутів ЄС. Ці суб’єкти також повинні посилити тиск на російський режим шляхом негайного введення подальших санкцій та використовувати всі інші інструменти для негайного припинення військових дій Росії на території України, відновлення миру, безпеки і стабільності у Східному сусідстві ЄС та підтримки товариств, які розділяють наші цінності.

5. ЄС та міжнародне співтовариство дуже зацікавлені в тому, щоб жодні кордони не були змінені військовим шляхом, і щоб агресор не отримав жодних переваг. Необхідно підтримувати верховенство закону, а не права найсильнішого, та виплатити Україні повне відшкодування збитків.

Детальніше  

 

Департамент міжнародних зв’язків