TSS 2022 4 2

Вступна промова Генерального секретаря Європейської конфедерації профспілок т(ЄКП) Луки Вісентіні 23 березня 2022 року на Тристоронньому соціальному онлайн-саміті за зростання та зайнятість «ЄДИНА ТРИСТОРОННЯ ВІДПОВІДЬ НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ НАСЛІДКИ РОСІЙСЬКОЇ ВІЙСЬКОВОЇ АГРЕСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ».

 

Шановні представники влади!

Шановні колеги-соціальні партнери!

Після двох років пандемії, у момент, коли Європа оговтувалася від однієї з найважчих криз в історії, ми зіткнулися з жахливим конфліктом в Україні.

У цьому контексті сьогоднішній Тристоронній соціальний саміт має вирішальне значення для соціальних партнерів, і я хочу подякувати представникам інститутів, які знайшли час для участі в ньому, хоча ми хотіли б провести очну зустріч.

Європейський профспілковий рух рішуче засудив вторгнення в Україну, яке порушує міжнародне право, і ми закликали Росію поважати територіальну цілісність України, вимагали негайного припинення військових дій, наполягли на тому, щоб російські війська залишили країну, та закликали до діалогу і переговорів з метою досягнення миру.

Ми очікуємо, що Європейський Союз як інститут зробить крок уперед, а не залишить дипломатичні зусилля та дії щодо досягнення миру на розсуд окремих урядів та лідерів.

Ми підтримуємо всі необхідні форми санкцій, які спрямовані проти інтересів та активів російського керівництва та еліти, а також Білорусі за її участь у військовій агресії.

Водночас, ми просимо Європейський Союз розпочати конструктивний діалог з Україною щодо процесу її вступу до ЄС. Навіть якщо такий процес займе час і має пройти всі необхідні етапи відповідно до правил ЄС, це стане потужним сигналом для Росії та міжнародної спільноти, що Україна запрошується до участі у проекті європейської інтеграції у дусі миру та солідарності.

Такий самий діалог має бути розпочатий і з іншими країнами, пов’язаними з ЄС, такими як Грузія та Молдова, щоб гарантувати стабільність та рівне ставлення до регіону.

Необхідно здійснити подальші зусилля та заходи з захисту для створення безпечних і надійних гуманітарних коридорів.

Ми дуже цінуємо надзвичайні заходи та фінансові засоби, надані для забезпечення негайної допомоги та гуманітарної підтримки Україні та її населенню, а також заходи щодо надання допомоги тим, хто втік із країни.

Ми постійно підтримуємо зв’язок з нашими профспілковими колегами в Україні, і у співпраці з нашими членськими організаціями ми робимо свій внесок у гуманітарну підтримку в Україні, на кордоні та в інших країнах ЄС.

Прийняти всіх біженців і людей, що біжать з України та інших країн, включаючи Росію та Білорусь, вкрай важливо, і ми визнаємо значні зміни щодо деяких держав-членів, які ще кілька місяців тому будували стіни та огорожі проти мігрантів та відмовлялися брати участь у будь-якому процесі переселення.

Ми також вітаємо включення у дію вперше в історії Директиви про тимчасовий захист, але ми закликаємо до реалізації всього спектра прав, передбачених цією Директивою, таких як доступ до ринку праці, житла, охорони здоров’я, освіти та соціальної підтримки.

Це має бути гарантовано українцям та їхнім сім’ям, а також громадянам третіх країн, які проживають в Україні, які не можуть повернутись у безпечних умовах до країни походження.

Мільйони людей втекли з України до ЄС, переважно жінки та діти, тоді як сотні тисяч українських чоловіків залишили Європу, щоб вирушити воювати за свою країну. Це створить великі проблеми на наших ринках праці, насамперед у прикордонних країнах.

Однак ми повинні зробити все можливе, щоб прокласти шлях до інтеграції на ринку праці для людей, які залишили свої країни через війну, гарантуючи їм повне рівне ставлення на робочих місцях та в суспільстві, а також запобігаючи та борючись проти будь-яких форм експлуатації та дискримінації, які, на жаль, вже мають місце.

У цьому питанні дуже важливою є роль соціальних партнерів. Ми беремо активну участь в інтеграційних проектах на рівні ЄС, на національному та місцевому рівнях і готові сприяти задоволенню потреб ринку праці та підбору кадрів через наші структури на місцях.

Ми повинні усвідомлювати, що санкції та міграційні потоки вплинуть на нашу економіку, робочі місця та умови життя. Це відбувається на додаток до наслідків COVID та вже існуючих та абсолютно неприйнятних спекуляцій на цінах на енергоносії.

Ось чому ми вимагаємо від вас, інститути ЄС терміново запровадити заходи з компенсації.

Ми вітаємо те, що було зроблене для забезпечення альтернативних поставок товарів та джерел енергії, для боротьби зі спекуляціями та необґрунтованими прибутками, а також для встановлення фінансування ЄС з метою мінімізації зростання цін та тарифів.

Водночас ми просимо вас негайно зайнятися наслідками війни для економіки та зайнятості. І це має бути зроблене шляхом продовження надзвичайних заходів, успішно використаних ЄС для боротьби зі спалахом COVID-19 (таких як Допомога у відновленні для згуртованості та територій Європи), шляхом їх рефінансування та переорієнтації задля компенсації збоїв, які вже мають місце.

Ця криза вимагає такої ж швидкої реакції, яка мала місце два роки тому для протидії наслідкам пандемії. Наразі не час для «ощадливості», наразі час захищати робочі місця та бізнес. Якщо ми хочемо перемогти Путіна, ми маємо захистити нашу демократію, добробут та спосіб життя.

У зв’язку з цим ми застерігаємо від спроб використовувати війну для виправдання програми дерегулювання прав трудящих та соціального захисту або повернення до жорсткої економії та обмежувальних фіскальних правил, що ще більше посилить негативні наслідки конфлікту.

Тому ми рекомендуємо продовжити реалізацію огляду європейського економічного управління та семестрового процесу таким чином, щоб забезпечити продовження вливання державних інвестицій для інклюзивного відновлення, гнучкість витрат та боргову стійкість.

Але ми також просимо переконатися, що кожна політика ЄС, кожна законодавча ініціатива, кожен залучений євро державних інвестицій гарантує вплив на створення стабільних і добре захищених робочих місць, соціальну справедливість і захист прав трудящих, соціально справедливу екологію та цифровий перехід.

Ми просимо вас здійснити безліч важливих політичних реформ та дуже оперативно і високоамбітно розробити і прийняти нове законодавство, через соціальний діалог та участь соціальних партнерів, завжди враховуючи інтереси трудящих та бізнесу.

Щиро вдячний за увагу.

Джерело:

https://www.etuc.org/en/speech/vtc-tripartite-social-summit-growth-and-employment-opening-speech-luca-visentini-etuc-0