275171496 2095127150651181 12

5 квітня 2022 відбулося позачергове засідання Загальноєвропейської ради профспілок МКП з порядком денним:

 1. Звіт про позачергове засідання Генеральної ради МКП від 28 березня.

2. Повідомлення Генерального секретаря ЗЄРР: Війна в Україні та дії профспілок

Напередодні засідання всім членам ЗЇРР були надіслані фото, відеоматеріали жахливих воєнних злочинів проти українців як нації в Бучі, Ірпені та Гостомелі. Усі члени ЗЄРР побачили понівечені, закатовані тіла жінок, дітей, чоловіків; спалених і зґвалтованих до смерті людей. Білі пов’язки, якими агресор помічав своїх саме українських жертв. 

Розуміючи, що після цих злочинів мало у кого залишилося сумнівів, що саме підтримує ФНПР, її голова Михайло Шмаков першим після звіту заступника Генерального секретаря МКП Тюдора Оуєна взяв слово, в якому звинуватив усіх у політичній заангажованості та в упередженому ставленні Заходу до Росії, і заявив про добровільне призупинення членства ФНПР у МКП.

У наступних виступах, перш за все представників ФПУ та КВПУ, зокрема Голови ФПУ Григорія Осового,  було заявлено про необхідність того, щоб ЗЄРР закликала виключити ФНПР з МКП. Однак, врешті решт,  було прийнято рішення про дотримання процедури розгляду питання про призупинення членства ФНПР, але на умовах МКП, тобто як організації, дії, якої суперечать фундаментальним цінностям МКП з подальшим розглядом питання про виключення ФНПР з МКП на Конгресі МКП.

Учасників було поінформовано про створення комісії з розслідування, яка буде доводити невідповідність заяв ФНПР Статуту МКП і підготує рекомендації для прийняття відповідного рішення Генеральною радою МКП.

Усі виступаючі засудили агресію Росії, а також підтримку її агресивного курсу ФНПР.

Під час розгляду другого питання були розглянуті подальші кроки щодо посилення тиску на міжнародні та національні уряди країн-членів ЄС з метою запровадження подальших санкцій проти Росії, а також збільшення урядами та профспілками гуманітарної допомоги біженцям як в Україні, так і поза її межами.  Наголошувалося на ролі профспілок у наданні статусу країн – кандидатів до вступу до ЄС України, Грузії та Молдови.

Українські членські організації виловили щиру подяку за гуманітарні допомогу!

Департамент міжнародних зв'язків апарату ФПУ