David Lammy

 

Мої батьки знали, що означає, коли відбирають волю під дулом пістолета. Вони знали, як звучить перекручена брехня імперіалізму. Вони знали, що означає жити без права голосу. Їх забирали з їхніх будинків, поневолювали, приковували до кораблів і змушували працювати на благо чужої імперії. Пане спікере, жоден акт авторитаризму не буває однаковим. Але дії володимира путіна в Україні останніми тижнями та днями – це потворна спроба відновити російську імперію.

Президент Росії заперечує право суверенної нації на існування. В односторонньому порядку визнав сепаратистські рухи, які прагнуть розчленування України. А потім, під боягузливим покровом ночі, послав танки та солдатів, щоб забезпечити виконання свого диктату. Злочини Путіна проти світу вимагають єдиної та негайної відповіді. Повний набір санкцій, які можливі зараз, забезпечує постійну підтримку української армії та очищає нашу систему від брудних російських грошей. Але щоб протистояти Путіну у довгостроковій перспективі, нам необхідно протистояти путінізму.

Тому що Путін не є унікальним. Він – представник ідеології, яку наслідують деспоти та диктатори у всьому світі. Путінізм – це імперіалізм. Путінізм – це авторитаризм. Путінізм – це етнонаціоналізм. Російський режим є фундаментальною геополітичною загрозою. Але ми не переможемо великої загрози, доки не розберемося з ідеологією, яка лежить у її основі. Частиною нашого послання Путіну має бути те, що його дії є історичною помилкою.

Це не перший випадок, коли російський лідер уплутується в конфлікт через свою ідеологію. Те саме сталося у Східному Берліні у 1953 році, коли СРСР увійшов туди для придушення заворушень. Те саме сталося в Угорщині у 1956 році, коли Росія направила війська для вторгнення в країну. Це сталося у Чехословаччині у 1968 році. І в Афганістані у 1979 році. Жоден з цих актів агресії не був успішним у довгостроковій перспективі для Росії. І громадянське населення, яке опинилося в центрі подій, завжди платить страшну ціну.

Візьмемо вторгнення в Чехословаччину у 1968 році: російські солдати увійшли в країну, впевнені в тому, що їх вторгнення звільняє чеський народ від капіталізму. Але коли вони прийшли, звичайні чехи оточили війська вторгнення. «Чому ви тут?» – питали вони. «Ви не визволителі. Ви агресори», – казали вони. Російські війська були приголомшені. Пропаганда, якою їх годували, виявилася брехнею. Те саме відбудеться, якщо Путін почне діяти на решті території України. Тільки український народ повинен мати свободу визначати своє майбутнє.

Ця фундаментальна віра у самовизначення поділяється багатьма нашими країнами. Це основний принцип багатьох наших найближчих союзників та партнерів на цьому великому континенті та за його межами. Логіка демократії – ось чому Путін, зрештою, ніколи не переможе. Будь-яка нагорода, яку він отримає, стане пірровою. Путін зробив свій хід. Масивна загроза, з якою зіткнулася Україна, є безпосередньою. Але наслідки для Європи та Заходу також дуже суворі. Це кінець епохи після холодної війни. Але ми ще не знаємо, яка епоха буде наступною, тому що рішення про це ще не ухвалене.

Наслідки цього моменту залежатимуть від нашої відповіді на цю агресію так само, як і від самої агресії. Ми знаємо, що автократи усього світу спостерігають за тим, як ми витримаємо це випробування нашої сили та рішучості. Китай спостерігатиме за тим, як Захід відповість Росії. Як він плануватиме свої подальші дії. Тому ми маємо бути сильними. Не тільки для того, щоб захистити народ України, чия гідність і стійкість надихали всіх нас протягом усієї цієї кризи, а й для того, щоб захистити ліберальний міжнародний порядок, який нам необхідний для збереження безпеки.

Лейбористи будуть діяти глибше, ширше, потужніше і оперативніше щодо санкцій. Урядових санкцій проти п’яти банків та трьох фізичних осіб недостатньо. Вони стверджують, що це найжорсткіші санкції щодо Росії. Але після анексії Криму Великобританія заморозила активи майже 200 фізичних та 50 юридичних осіб поряд з іншими заходами. Тому лейбористи підуть набагато далі.

Ми збільшимо глибину санкцій, націливши їх на більшу кількість олігархів та банків. Ми збільшимо широту санкцій, розширивши заходи не лише заморожуванням активів, а й секторальними заходами, блокуючи операції з російським суверенним боргом та забороняючи фейкові новини Russia Today. Ми збільшимо оперативність санкцій, не чекаючи на наступний військовий акт Путіна, ввівши повний комплекс санкцій вже зараз. Ми підвищимо їхню узгодженість, йдучи в ногу з нашими союзниками, які ввели санкції проти більшої кількості людей і швидше, ніж ми, зупинили «Північний потік-2» та націлилися на Білорусь.

І ми посилимо наші санкції, націливши їх не лише на окремих осіб, а й на системи, у яких діють люди. Це означає реформування Реєстраційної палати, щоб вона відповідала своєму призначенню, це означає створення реєстру зарубіжних власників британської власності, це ухвалення потужного законопроекту про економічні злочини і це виконання рекомендацій доповіді щодо Росії.

Санкції – це спосіб покарати Росію за її злочини, але нам слід було б вдатися до потужних заходів ще багато років тому, щоб перемогти корупцію, злочинність та брехню, які визначають ідеологію та операційну систему путінізму. Це означає викорінення брудних грошей, які розбещують нашу економіку та демократію. Марно боротися з російською агресією за кордоном, нічого не роблячи для боротьби з російською корупцією вдома. Упродовж десятиліття торі зазнавали невдачі у цьому питанні – гірше за те, вони сприяли цьому. Ми співпрацюємо з урядом у протистоянні російській агресії в Україні. Але воно також має працювати з нами, щоб Великобританія могла навести лад у власному будинку.

Ганебно, що Велику Британію регулярно називають «світовою столицею відмивання грошей». Ганебно, що наші союзники зі США заявили, що вони стурбовані тим, що вплив російських грошей може скомпрометувати нас. Ганебно, що торі не змогли зупинити російські гроші від перетворення Лондона на пральню для незаконно нажитих доходів. Наша відкритість для грошей клептократів послабила нашу країну. Брудні російські гроші підтримують путінський режим, прикриваючи темні гроші російських олігархів та самого Путіна.

Вони підживлюють злочинність на наших вулицях, коли діти, ризикуючи життям, торгують наркотиками на межах графств – це брудні гроші. Коли вразливих жінок переправляють через усю країну, щоб піддати насильству – це брудні гроші. Коли люди змушені жити у страху через злочинні банди на своїх вулицях – це фінансується брудними грошима. Брудні гроші погіршують житлову кризу, роздуваючи ціни та скупаючи нерухомість, щоб вона залишалася порожньою, як майно, а не як житло. І це змушує людей ставити питання партії торі, яка прийняла 2 мільйони фунтів пожертвувань з того часу, як Борис Джонсон прийшов до влади в 2019 році. Пане спікере, тепер вони мають повернути ці гроші.

Пане спікере, сьогодні ми закликаємо всю палату об’єднатися, щоб покласти край приливному потоку брудних російських грошей, який хлинув у нашу країну. Покласти край нашій відкритості для шахрайства та відмивання грошей за допомогою законопроекту про економічні злочини, який буде представлено наступного місяця. Виправити наше неадекватне регулювання політичних пожертвувань, скасувавши законопроект консерваторів про вибори, який відкидає нас назад. Зміцнити наші слабкі механізми корпоративного управління, дати можливість нашим національним агенціям припиняти економічні злочини та блокувати загрозу іноземного втручання у нашу політику. Нам потрібна прозорість із законопроектом про закордонні організації та реформування Реєстраційної палати, щоб закрити підставні компанії, які приховують походження багатства та корупцію, а також розкрити, хто володіє землею та майном з-за кордону. І, нарешті, ця палата має зібратися і визнати терміновість виконання доповіді щодо Росії, яку було оприлюднено у липні 2020 року, тобто майже два роки тому.

Пане спікере, перемога над путінізмом починається з лідерства, яке представляє наші цінності. Якщо ми хочемо, щоб нас серйозно сприймали на світовій арені, коли ми говоримо про демократію, ми не можемо підточувати її вдома такими несправедливими реформами, як ідентифікація виборців та нечіткі правила щодо пожертвувань з-за кордону. Якщо ми хочемо бути авторитетними захисниками міжнародного права, наші лідери повинні дотримуватися законів, які вони встановлюють у себе вдома. Найкращий спосіб захистити верховенство закону – це слідувати йому. Пане спікере, досить. Путін вторгся в Україну – суверенну державу, друга та партнера Великої Британії. Це напад на надії, мрії та сподівання простих українців. Ми більше не можемо дозволити йому використовувати проломи в нашій системі всередині країни, щоб дозволити йому проявляти агресію за кордоном.

Це питання не є упередженим. Воно також не повинне бути складним. Соромно, що уряд не вжив заходів уже давно. Ми хочемо працювати з урядом, щоб не лише перемогти агресію Путіна за кордоном, а й перемогти ідеологію путінізму у себе вдома. Ми об’єднані у цих стінах на підтримку НАТО, на свободу, на підтримку демократії та рівності. Тож давайте пошлемо чіткий сигнал президенту Путіну та авторитарним режимам у всьому світі. Великобританія більше не притулок для ваших брудних грошей.

 

Автор: Девід Леммібританський юрист та політик, член Лейбористської партії, член парламенту від Тоттенхема, тіньовий міністр закордонних справ (з 2021).

 Джерело:

https://labourlist.org/2022/02/the-twisted-lies-of-imperialism-david-lammy-on-russia-and-the-ukraine-crisis/