arton25660 0e4e7

Щонайменше чотирнадцять лідерів та представників незалежного профспілкового руху в Білорусі було затримано службою безпеки КДБ країни.

Серед затриманих – Олександр Ярошук, президент БКДП, що входить до МКП, віце-президент БКДП Сергій Антусевич, Олександр Бухвостов, президент Вільної профспілки металістів СПМ та Микола Шарах, президент Вільної профспілки Білорусі СПБ. Житла профспілкових лідерів, а також офіси профспілок зазнали інтенсивних обшуків, включаючи обшук персональних комп'ютерів та інших електронних пристроїв, профспілкової атрибутики та навіть книг.

Напади на БКДП і профспілки, що входять до неї, - останні в довгій низці репресивних актів. У березні Комітет МОП з питань свободи об'єднання жорстко критикував уряд за невиконання основних рекомендацій Комісії МОП з розслідування 2004 року. Ряд представників профспілок, які останніми роками давали свідчення МОП щодо Білорусі, перебувають серед затриманих. МКП інформує МОП про ці останні обурливі події.

Шаран Барроу, генеральний секретар МКП, сказала: "Це ще один приклад постійної антипрофспілкової кампанії режиму Лукашенка і, схоже, реакція на сміливість незалежних профспілок у критиці Лукашенка та його уряду за активну підтримку вторгнення російського президента Путіна в Україну. Ми закликаємо негайно повернути всі вилучені предмети їх законним власникам і покласти край триваючому залякуванню і переслідуванню БКДП, її керівництва та членських організацій".

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/belarus-kgb-detains-union-leaders?lang=en