SSHA Ukrayna Donbass Zelenskyy polytyka

 

На запрошення Президента Американської федерації праці – Конгресу виробничих профспілок Елізабет Шулєр та при фінансовій підтримці Центру Солідарності АФП-КІО в США перебуває делегація ФПУ в складі Голови ФПУ Григорія Осового та керівника департаменту міжнародних зв’язків ФПУ Василя Шилова.


Елізабет Шулер продовжує традиції лідерів профспілки, неустанно відстоює права трудящих і просуває ідеї соціальної та економічної справедливості, які, за її словами, «актуальні як ніколи» .

Програмою перебування делегації, крім участі в Конгресі АФП-КІО, передбачена низка зустрічей з представниками державних установ США.  Першою була зустріч 10 червня з працівниками Центру «Солідарності» АФП-КВП. Як заявив Регіональний програмний директор по Європі та країнах Центральної Азії  Руді Портер, "американські профспілки уважно слідкують за тим, що відбувається в Україні". Разом з тим, було підкреслено, що дуже важливо почути інформацію з перших вуст, що відбувається в Україні, яка протистоїть російській агресії.

Виступаючі перед представниками Центру Солідарності, Голова ФПУ Григорій Осовий подякував за запрошення українських представників на 29  Конвенцію АФП-КІО, а також за вітання українців, які встановлені на шляху до виходу з терміналу аеропорту.  

Григорій Осовий поінформував про боротьбу збройних сил та сил територіальної оборони проти російської агресії. Він наголосив, що сьогодні головне завдання, яке стоїть перед Україною – перемогти ворога. Адже українці виборюють своє право жити в демократичному суспільстві. Росія хоче повернути нас назад.  Війна завдала значних втрат. Жінки та люди похилого віку змушені були покинути Україну. Зруйнована значна частина підприємств. Ми не знаємо, скільки залишилося членів профспілок. Одна з наших обласних профспілок у Херсонській області опинилася у повній окупації. Профспілковці з Донецької та Луганської областей змушені були покинути свої домівки та місце роботи. В низці областей зруйновані або пошкоджені офіси профспілок, учбові центри, зокрема, у Чернігові. Але і цих умовах ФПУ та її членські організації надають гуманітарну  допомогу членам профспілок, а також тим, хто був позбавлений житла внаслідок окупації або обстрілів.

Так, через об’єкти профспілок понад 150 тисяч біженців отримали безкоштовно прихисток та харчування. Багато в чому це було зроблено завдяки допомозі зарубіжних профцентрів, а також гуманітарній організації “Corus International”. Після виступу Григорій Осовий відповів на численні питання стосовно ролі профспілок в Україні, ситуації з соціально-трудовими відносинами.

Підводячи підсумки зустрічі, Регіональний програмний директор по Європі та країнах Центральної Азії  Руді Портер подякував Григорію  Осовому та заявив, що Конгрес підтримає Україну, буде прийнято спеціальну Резолюцію по Україні.  Центр «Солідарності» продовжить надавати допомогу українським профспілкам, зокрема ФПУ. За його словами, потрібно зберегти потенціал ФПУ, забезпечити її безперебійне функціонування.

Зустрічі, зустрічі

11 червня, у суботу з самого ранку, відбулася година зустріч  з представниками ФПУ директора і спеціального радника з питань міжнародної праці Ради національної безпеки Білого дому Гледіс Сіснерос., яка подає рекомендації з питань трудових відносин президенту США Джо Байдену.

Проведення зустрічі було викликано бажанням почути   безпосередньо від представників профспілок їх оцінку стану трудових відносин в Україні. У своєму виступі Голова ФПУ Григорій Осовий  поінформував високу представницю про соціально-економічну ситуацію в Україні, проблеми з  зайнятістю. Детально розповів про гуманітарну діяльність Федерації. На додаток передав їй брошуру, в якій покроково розказується що саме зроблено та робиться ФПУ для надання безкоштовно прихистку біженцям та  забезпечення їх їжею. Окремо він зупинився на законопроекті 5371 щодо дерегуляції трудових відносин. На думку лідера профспілок,  проект Закону поділяє людей на дві касти.  Робітники, які працюють на підприємствах з чисельністю  до 250 чоловік, будуть позбавлені традиційних прав. Вони опиняться один на один з роботодавцем.  Через це Україна зможе не дорахуватися тих біженців, які виїхали за кордон та знайшли там роботу. Адже повертатися в країну, де працівники позбавлені трудових прав, чимало людей не захоче. Згадав Григорій Осовий і про проект Закону, яким хочуть звузити права профспілок, та відібрати у них майно. Під загрозою також опинилося майно громадських організацій.  На противагу він поставив як приклад, підтримку американських профспілок Президентом США Джо Байденом. Зупинився Григорій Осовий на проблемних питаннях у зв’язку з відбудовою України після її перемоги у післявоєнний час. Він зазначив, що дуже важливо, щоб залучення інвестицій не відбувалося через зниження заробітних плат та соціальних виплат.

Голова ФПУ  повідомив, що внаслідок падіння членства та надходжень коштів нещодавно було скорочено апарат ФПУ.

На завершення Григорій Осовий подякував Центру Солідарності АФП-КІО, АФП-КІО за організацію зустрічі, гуманітарну допомогу та підтримку профспілок . Він також подякував американському народу, уряду та Президенту США за послідовну підтримку України у боротьбі з російською агресією і висловив впевненість у перемозі України.

Григорій Осовий також відповів на численні запитання.

До відома: У 2017 році делегати 28-го з'їзду АФП-КІО переобрали Річарда Трумку президентом, Елізабет Шулер - секретарем-казначеєм, а Тефере Гебре - виконавчим віце-президентом. Після смерті Трумки 5 серпня 2021 року Виконавча рада АФП-КІО, як передбачено Статутом АФП-КІО, зібралася 20 серпня 2021 року і вибрала Шулер на термін до наступного зїзду в якості президента. Фред Редмонд був обраний на термін повноцінного Шулера в якості секретаря-казначея. 5 березня 2022 року Тефере Гебре оголосив про залишення посади віце-президента.

 

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ