287652712 5333622443373036 2058219098623197695 n
Про це зробив Заяву Білоруський Конгрес демократичних профспілок .
Генеральна прокуратура подала позов про припинення діяльності низки профспілкових організацій, які займаються так званою "деструктивною діяльністю".
Генеральний прокурор Андрій Швед направив до Верховного суду заяву про припинення діяльності кількох незалежних професійних об’єднань, повідомляє прес-служба відомства.
Йдеться про такі організації:
- Білоруська вільна профспілка,
- Вільна профспілка металістів,
- Білоруська незалежна профспілка гірників, хіміків, нафтопереробників, енергетиків, транспортників, будівельників та інших працівників,
- Білоруська профспілка працівників радіоелектронної промисловості,
-Асоціація профспілок "Білоруський конгрес демократичних профспілок".
На думку Генпрокуратури, з 2020 року діяльність незалежних профспілок "набула політизованого характеру", а їх керівництво та рядові члени займалися "деструктивною діяльністю", брали участь у "несанкціонованих масових заходах", поширювали "екстремістську продукцію". За всіма фактами порушено кримінальні справи.
Раніше було проведено арешти у незалежних профспілках. Відомо щонайменше про 19 випадків. Їхні лідери та активісти були взяті під варту.
Також за рішенням місцевої влади було припинено діяльність незалежного об'єднання на Мозирському нафтопереробному заводі. Крім того, прокуратура призупинила роботу первинної організації незалежної профспілки на "Гродно Азот" та просить визнати її екстремістською.