5656774664553553443534434

 

Щільний ринок праці – не така вже погана річ для профспілок і, отже, для трудящих.

У всій Європі дефіцит робочої сили стала новиною під час пандемії, супроводжуючись попередженнями про зниження продуктивності праці, порушення ланцюжка поставок та уповільнення темпів відновлення економіки. Однак щільний ринок праці означає, що попит на робочу силу як мінімум не менший, ніж пропозиція, що змушує роботодавців конкурувати за найманих працівників. Європейська конфедерація профспілок (ЄКП) вважає, що профспілки можуть використати цю ситуацію для підвищення свого переговорного потенціалу і кращих зарплат та умов праці для трудящих.

У міру того, як суспільство звільняється від обмежень COVID-19, на шляху до відновлення стоїть безліч проблем. Початок був нелегким, і такі події, як війна в Україні та навіть Brexit, ускладнюють прогрес. Стрімке зростання цін на енергоносії та інфляція, якої не було протягом десятиліть, означають падіння рівня життя, особливо для низькооплачуваних працівників. Разом з тим, профспілки можуть використовувати умови на ринку праці для захисту своїх інтересів.

Зростання дефіциту робочої сили

За даними Європейського фонду з покращення умов життя та праці (Eurofound), дефіцит робочої сили в Європейському Союзі вже збільшувався у період до 2019 року. Однак пандемія загострила давні проблеми у високо- та низькокваліфікованих секторах, таких як охорона здоров’я та інформаційні технології, освіта, будівництво, громадське харчування, дистрибуція та транспорт. Так. наприклад, у червні державна служба зайнятості Валлонії опублікувала список зі 141 професії, де не вистачає робочих рук, починаючи від фінансових аналітиків та закінчуючи кранівниками.

Майже 200 тисяч європейських авіаційних працівників втратили роботу під час пандемії; незважаючи на те, що цього літа кількість замовлень на авіаквитки повернулася до 95% від рівня 2019 року, сотні рейсів було скасовано, оскільки компанії намагаються знайти бортпровідників, наземний персонал та співробітників служби безпеки. У кількох країнах працівники галузі проголосували за проведення страйку, щоби не повертатися до роботи до пандемії.

Дефіцит робочої сили варіюється від країни до країни. Eurofound виділив проблеми у обробній промисловості, будівництві та сфері послуг у Східній Європі, де у 2019 році 39% компаній в обробній промисловості та 42% у будівництві вже звинувачували у дефіциті робочої сили виробничі обмеження. У міру виходу з кризи COVID-19, будівництво, енергетика, виробництво та транспорт, ймовірно, торкнуться переходу до кліматично нейтральної економіки, що вимагатиме додаткової робочої сили та нових навичок.

Безпрецедентний перехід

Виділяється низка факторів, які зумовлюють дефіцит робочої сили. Низька заробітна плата та погані умови праці є перешкодою для найму персоналу. Пандемія, цифровізація та декарбонізація разом накладають безпрецедентний процес переходу на європейську робочу силу. «Зелені» та цифрові перетворення прискорюють структурні зміни у багатьох секторах.

За даними Європейського центру розвитку професійного навчання (CEDEFOP), 45% працівників вважають, що їхні навички не повністю відповідають виконуваній ними роботі. Але хоча 70% компаній стверджують, що відчувають дефіцит кваліфікованих кадрів, лише деякі з них роблять практичні дії – наприклад, підвищують заробітну плату та покращують умови праці, переглядають процедури найму або ставлять під сумнів географічне розташування підприємства.

Європейські організації роботодавців розглядають напруженість на ринку праці як питання «навичок» або «невідповідності навичок», які вони пов’язують із загальним рівнем освіти. Вони вважають, що державна освіта має бути адаптована до вимог приватного сектору.

ЄКП стверджує, що система освіти повинна готувати молодих людей до життя як відповідальних громадян та до роботи в ширшому розумінні за допомогою міцних базових навичок, основних професійних навичок у рамках професійної освіти та навчання (ПОН) та ключових компетенцій, на яких може ґрунтуватися навчання працівників .

Промислові інновації розвиваються дуже швидко, щоб системи державної освіти встигали за потребами роботодавців у нових навичках. Таким чином, CEDEFOP розглядає деякі дефіцити та невідповідності навичок як неминучість: коли люди починають працювати або змінюють роботу, вони не можуть знати всіх аспектів своєї нової ролі, тому навчання та перепідготовка мають вирішальне значення.

Європейська комісія також виявила основні структурні причини тісноти ринку праці, включаючи старіння населення, заробітну плату та вус лови праці, мобільність та міграційну політику. Однак пандемія також зіграла свою роль: працівники стали більш обізнані про умови праці, безпеку та баланс між роботою та особистим життям, що зробило їх менш готовими повернутися у небезпечні та стресові ситуації, наприклад, у догляд за хворими, де неминучий інтенсивний фізичний контакт. Таким чином, колишні працівники не наважуються повертатися на вакансії у секторах з низькою заробітною платою та ненадійними умовами праці або переходять на іншу, безпечнішу роботу.

Великі можливості

В умовах двозначної інфляції та напруженого ринку праці у профспілок з’явилася чудова можливість організувати працівників, які прагнуть вирватися з жебрацької зарплати та незахищеності – приклад працівників Amazon у Нью-Йорку також надихає. Ізоляція надомної роботи спонукала деяких людей шукати колективну ідентичність у членстві у профспілках, тоді як інші шукають у профспілках захист свого психічного здоров’я та благополуччя, наприклад, домагаючись права на відключення від дистанційної роботи чи гнучкіших робочих угод для покращення балансу між роботою та особистим життям. Профспілки також залучають самозайнятих працівників та тих, хто працює через цифрові трудові платформи, які швидше втратили роботу під час пандемії та отримали менше державної підтримки, ніж наймані працівники.

ЄС та соціальні партнери відіграють ключову роль у вирішенні проблем, пов’язаних із напруженим ринком праці. Вони знаходяться в центрі нових тенденцій та попиту на робочу силу і тому мають усі можливості для розробки рішень.

Роботодавці впливають на вимоги до кваліфікації, встановлюють умови праці та рівень оплати, що може вплинути на найм. Заходи щодо зниження дефіциту робочої сили можуть сприяти інтеграції вразливих груп населення до ринку праці та усунення бар’єрів, з якими стикаються жінки, люди з обмеженими можливостями, мігранти та представники етнічних меншин. Сильна політика в галузі охорони праці (ОП) на рівні компаній, особливо для вразливих працівників, на тлі ризиків, що зберігаються від COVID-19, також може зробити свій внесок.

Однак пріоритетом є підвищення заробітної плати та покращення умов праці. Досягнення сталого відновлення економіки залежить від якості зайнятості, що надається. Необхідно сприяти укладенню колективних договорів, особливо в нестандартних секторах, таких як робота по дому та догляду, щоб забезпечити вигідніші умови для персоналу. Eurofound пропонує збільшити тривалість робочого часу для працівників, які вимушено працюють неповний робочий день, і закликає політиків вжити заходів для усунення основних причин дефіциту робочої сили.

Навчання дорослих

Освіта має ключове значення. Європі необхідні інвестиції та механізми спільного фінансування для якісного та інклюзивного навчання дорослих, що має призвести до створення якісних робочих місць та справедливого переходу для робочої сили.

Необхідно розвивати соціальний діалог та колективні договори, щоб забезпечити всім працівникам доступ до навчання відповідно до Європейської опори соціальних прав. ЄКП підкреслює відповідальність підприємств за підвищення кваліфікації та перепідготовку працівників та забезпечення якісного учнівства для учнів ПТУ. Окремі працівники не повинні відповідати за навчання, пов’язане з роботою: підвищення кваліфікації та перекваліфікація робочої сили повинні бути колективною соціальною відповідальністю.

Так, наприклад, данські профспілки закликають до підтримки, щоб дати можливість більшій кількості людей змінити професійний напрямок. За даними Конфедерації профспілок Данії (FH), дедалі менше датчан продовжують освіту на ринку праці, навіть незважаючи на підвищення пенсійного віку. FH пропонує запровадити «право на зміну напряму», орієнтоване, зокрема, на працівників віком від 45 до 60 років: доки вони проходять перекваліфікацію, щоб зайняти вакантні робочі місця, держава повинна виплачувати 110% найвищої ставки допомоги по безробіттю.

Переговорна сила

Щільний ринок праці пов’язаний із певними небезпеками та проблемами. Але для профспілок є й можливості. Профспілки – це переговорні організації. Ми представляємо інтереси наших членів, але також діємо в інтересах всього суспільства. Для трудящих та профспілок щільний ринок праці – це не обов’язково погано, оскільки він збільшує переговорний потенціал трудящих. У таких ситуаціях профспілки стають сильнішими.

Для профспілок це можливість змінити ситуацію – домовитися про покращення умов праці та підвищення заробітної плати, що, у свою чергу, приверне більше членів. В умовах жорсткого ринку праці з зростаючою інфляцією підвищення заробітної плати – найкращий спосіб для роботодавців найняти відповідних кандидатів, і профспілки мають можливість досягти цього.

Так, наприклад, у Нідерландах активність профспілок дозволила домогтися підвищення заробітної плати цього року у 32 колективних угодах, які профцентр FNV уклав з грудня, які охоплюють такі галузі, як металообробка, вантажні перевезення, лікарні, місцеві органи влади та прибирання. Профспілки також допомогли досягти значного підвищення встановлених законом мінімальних зарплат у 2022 році у більшості європейських країн.

Це багатообіцяючі часи для профспілок та робітничого класу за умови, що ми зможемо скористатися цією можливістю для зміцнення нашого руху.

Спонсором цієї колонки є Європейська конфедерація профспілок (ЄКП).

 

Автор: Клаес-Мікаель Стол

Клаес-Мікаель Стол обіймає посаду заступника Генерального секретаря Європейської конфедерації профспілок з вересня 2021 року. Займається питаннями торгівлі, мобільності, зайнятості, фондів згуртування та охорони праці.

 

Джерело:

https://socialeurope.eu/labour-shortages-offer-trade-unions-valuable-opportunity