3congress 1024x399 1 800x399 

Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) та Міжнародна федерації журналістів (МФЖ) засудили дії російської влади щодо закриття Профспілки журналістів та працівників ЗМІ (ПЖПЗ). ЄФЖ та МФЖ закликають російську владу відмовитися від позову проти ПЖПЗ та припинити придушення незалежних журналістів та ЗМІ в росії.

 

5 липня Московський міський суд повідомив ПЖПЗ про те, що прокурор Москви подав позов про ліквідацію Профспілки журналістів. До винесення рішення суд 4 липня ухвалив призупинити діяльність Профспілки. Попередні слухання у справі призначено на 13 липня.

13 травня ПЖПЗ було повідомлено про рішення прокурора Москви від 11 травня про проведення судового розслідування щодо Профспілки журналістів. Заступник прокурора Москви Сергій Савенков зажадав надати йому численні документи, включаючи рішення зборів ПЖПЗ, протоколи засідань виконавчого комітету ПЖПЗ, реквізити рахунків організації, а також інформацію про мітинги, семінари, круглі столи, тренінги та презентації, повну інформацію про публікації у ЗМІ та виступів представників організації на радіо та телебаченні – і все це до 16 травня.

У своєму листі у відповідь співголова ПЖПЗ Ігор Ясін, враховуючи великий обсяг запитуваних документів і термін, відведений на їх збір – всього один робочий день, попросив надати «розумний час» для виконання цього прохання. У наступні дні представники Профспілки неодноразово подавали до прокуратури додаткові документи.

26 травня представників Профспілки було викликано начальником відділу прокуратури з нагляду за виконанням законів про федеральну безпеку, міжнаціональні відносини, протидію екстремізму та тероризму Дмитром Ступкіним для «надання пояснень» щодо її діяльності.

Співголову ПЖПЗ Софію Русову було допитано 27 травня двома співробітниками прокуратури. Питання стосувалися як діяльності Профспілки, наявності регіональних відділень та їх кількості, бюджету спілки та регулярності сплати членських внесків, так і особистості та діяльності самої Русової. Особливу увагу було приділено вебсайту ПЖПЗ. Жодних конкретних питань про антивоєнні публікації не було задано.

16 червня закінчився офіційний термін проведення судової перевірки, але ПЖПЗ не було поінформовано про її результати.

5 липня Московський міський суд направив Профспілці два документи: рішення від 16 червня на користь вимоги прокурора про розпуск Профспілки та рішення від 4 липня про введення щодо Профспілки запобіжного заходу у вигляді призупинення її діяльності.

У документах із суду також йдеться, що щодо ПЖПЗ порушено адміністративне провадження «у зв’язку з розміщенням на офіційному вебсайті організації неправдивої інформації про хід спеціальної військової операції із захисту самопроголошених Донецької та Луганської республік, спрямованої на дискредитацію застосування російських збройних сил для захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки». Ця стаття передбачає штраф у розмірі до 200 тисяч рублів (3100 євро) для керівників організації та до півмільйона рублів (7700 євро) для самої організації.

У рішенні суду зроблено висновок, що «діяльність Профспілки веде до порушення прав і свобод людини і громадянина, завдає шкоди громадському порядку, громадській безпеці, суспільству та державі».

Представникам ПЖПЗ не дозволили ознайомитись із матеріалами суду. Попереднє слухання щодо ліквідації ПЖПЗ призначено на 13 липня о 14 годині в Московському міському суді.

У зв’язку з цим Президент МФЖ Домінік Прадальє заявив: «Цей несправедливий і довільний процес, в результаті якого рішення ухвалюються без надання Профспілці реального права надати документи та оскаржити будь-які так звані докази, є профанацією. Це ще один небезпечний крок, щоб заставити замовчати голоси, які не повторюють заяви влади. Ми продовжуватимемо надавати практичну підтримку всім російським журналістам, які працюють над тим, щоб захистити правду від тих, хто прагне змусити замовкнути незалежні голоси».

 «Суди, розпочаті з метою ліквідації російської незалежної профспілки ПЖПЗ, мають усі ознаки політичного судового процесу на цілком довільній основі»,  – заявила Президент ЄФЖ Майя Север. «Ми рішуче засуджуємо політику повсюдної ліквідації всіх організацій громадянського суспільства в Росії та, зокрема, тих організацій, які захищають право російських громадян на свободу слова та право на доступ до незалежної інформації. Винні у цих невиборчих репресіях будуть притягнуті до відповідальності».

 

Джерело:https://europeanjournalists.org/blog/2022/07/11/russia-efj-and-ifj-condemn-suspension-and-demand-for-liquidation-of-independent-russian-trade-union-jmwu/