1646301224 logo

Шаран Барроу, Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок і Лука Вісентіні, Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок ЄКП та Загальноєвропейської регіональної ради разом звернулись до вищих посадовців України: Президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука із закликом відкликати з ВРУ законопроекти щодо правового режиму майна загальносоюзних громадських об’єднань (організацій).

 

З великим здивуванням ми дізналися про те, що Комітет Верховної Ради з економічного розвитку реанімував законопроекти «Про правовий режим майна загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР» № 6420 від 10.12.2021 та «Про мораторій на відчуження майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР» № 6421 від 10.12.2021 та направив їх на розгляд до парламенту.

Ці законопроекти було внесено до Верховної Ради Урядом України 10 грудня 2021 року. Ми неодноразово писали Уряду, Президенту та Верховній Раді, що відчуження профспілкової власності порушує міжнародні зобов’язання України. Крім того, Міжнародна організація праці також висловила своє занепокоєння у прямому запиті Уряду.

Дуже тривожно, що парламент в умовах війни має намір розпочати ухвалення таких законів. Ми змушені ще раз заявити про нашу глибоку стурбованість тим, що обидва закони, які стосуються профспілок, були внесені до Верховної Ради в односторонньому порядку і без змістовних консультацій із профспілками. Відновлювати їх сьогодні, коли запроваджено військовий стан, – це скандал.

З першого дня війни українські профспілки приєдналися до загальнонаціональних зусиль щодо протидії агресії, а також щодо подолання спровокованої нею гуманітарної кризи. Нині у профспілкових установах та офісах знаходяться десятки тисяч внутрішньо переміщених осіб, а профспілкові активісти координують надання матеріальної допомоги нужденним та організацію постачання життєво важливих товарів та продуктів. За підтримки МКП та ЄКП, європейських національних профцентрів та Міжнародної організації праці 16 профспілкових санаторіїв, 8 туристичних баз та близько 10 об’єктів галузевих та територіальних профспілок використовуються для надання тимчасового чи постійного притулку біженцям та ВПО. Нині у профспілкових установах проживає понад 6000 осіб. Серед них переважна більшість – жінки з дітьми, члени сімей військовослужбовців, люди похилого віку та інваліди.

Просто незрозуміло, чому Уряд і члени правлячої партії в парламенті замість того, щоб зосередитися на потребах війни та відновлення, продовжують свої кричущі атаки на трудящих та профспілки, зловживаючи своїми законотворчими повноваженнями і приступаючи до конфіскації профспілкової власності, явно нехтуючи належною правовою процедурою, необхідною для створення клімату, який поважає та захищає здійснення свободи об’єднання відповідно до міжнародних правових зобов’язань України.

Ми вітали нещодавнє рішення про надання Україні статусу кандидата в члени ЄС – давнє прагнення українських трудящих, які підтримали революцію гідності та які наразі жертвують своїм життям, здоров’ям та благополуччям у боротьбі за демократію та суверенітет проти російської агресії. Це унікальний шанс для країни побудувати демократію та свободу, соціальну ринкову економіку та добробут свого народу, гарантуючи його права.

Законопроекти №№ 6420 та 6421 не служать цій місії, більше того, вони порушують законодавство ЄС та конвенції МОП, і не відповідають інтересам не трудящих і громадян України, а групи привілейованих осіб, які продовжують свої дії з відчуження та, зрештою, експропріації профспілкової власності.

Ми закликаємо вас негайно відкликати ці законопроекти. Ми проінформуємо про це МОП та Європейський Союз і попросимо їх втрутитися, щоб переконатися, що Україна дотримується своїх міжнародних зобов’язань та зобов’язань країни-кандидата у члени ЄС.

З повагою,

Шаран Барроу,

Генеральний секретар МКП

Лука Вісентіні,

Генеральний секретар

ЄКП та ЗЄРР

Копія: п. Матті Маасікасу, Голові Представництва Європейського Союзу в Україні.

 

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ