1597747106 0820 belarus protests nati govt rally aug 16 flag big crowd cropped

З 19 квітня, коли було заарештовано понад десяток лідерів, активістів та співробітників БКДП та її членських організацій, білоруський уряд продовжує систематичні репресії проти незалежних профспілок у країні, проводячи рейди в їхніх офісах (рейди пройшли, зокрема, у Солігорській та Нафтанській профспілкових організаціях) конфіскуючи профспілкове майно та посилюючи атаки, приступаючи до довільних та цілеспрямованих прокурорських та судових процесів з розпуску та викорінення всіх незалежних профспілок.

Наразі заарештовано та утримується у в'язниці не менше 15 лідерів та активістів БКДП (включаючи засуджених раніше).

  1. Олександр Ярошук – голова Білоруського конгресу демократичних профспілок, БКДП. Заарештовано 19 квітня 2022 року. Підозрюваний у кримінальній справі; перебуває у в'язниці. Нам повідомили, що стан його здоров'я погіршився.
  2. Сергій Антусевич – заступник голови БКДП. Заарештовано 19 квітня 2022 року. Підозрюваний у кримінальній справі; перебуває у в'язниці.
  3. Геннадій Фединич – заступник голови профспілки працівників радіо та електроніки, РЕП. Заарештовано 18 квітня 2022 року. Підозрюваний у кримінальній справі; перебуває у в'язниці.
  4. Вацлав Арешка – активіст РЕП. Заарештовано 19 квітня 2022 року. У в'язниці.
  5. Михайло Хромов – член та секретар Ради СПЖ. Заарештовано 19 квітня; у в'язниці.
  6. Ірина Бут-Хусаїм – співробітник медіа-команди БКДП, бухгалтер БКДП. Заарештовано 19 квітня; підозрювана у кримінальній справі; перебуває у СІЗО КДБ.
  7. Мирослав Сабчук – активіст СПЖ, склав звернення Мінського тракторного заводу (МТЗ), в якому робітники засудили насильство та вимагали нових чесних виборів у 2020 році. Заарештовано 19 квітня 2022 року.
  8. Яніна Малаш – заступник голови СПМ, співробітник з організаційної роботи. Заарештовано 19 квітня 2022 року; перебуває у в'язниці.
  9. Віталій Чичмару – член ради СПЖ, інспектор праці; був звільнений у 2020 році через профспілкову діяльність. Заарештовано 19 квітня 2022 року.
  10. Василь Бераснеу – виконувач обов'язків голови РЕП. Заарештовано 19 квітня 2022 року.
  11. Зінаїда Міхнюк – заступник голови РЕП, заарештована 25 березня за звинуваченням у наклепі на президента. Судима та визнана винною; відправлено до в'язниці на 2 роки.
  12. Олександр Мішук – заступник голови БІТУ, голова БІТУ ВАТ "Білоруськалій". Заарештовано 25 травня 2022 року. Підозрюваний у кримінальній справі; перебуває у СІЗО КДБ.
  13. Ігор Поваров – активіст БІТУ на Білоруському металургійному заводі, БМЗ. 3,5 роки колонії за спробу попереджувального страйку 17 серпня 2020 року.
  14. Яухен Ховар – активіст БІТУ на Білоруському металургійному заводі, БМЗ. 2,5 роки "хімії" за спробу попереджувального страйку 17 серпня 2020 року.
  15. – голова СПМ Мінського автомобільного заводу. Заарештовано 17 листопада 2021 року. Перебуває у в'язниці у СІЗО.

Деякі інші були відпущені зі штрафами, змушені підписати зобов'язання про нерозголошення і т.д. Так, одразу ж було затримано в.о. президента БКДП Максима Познякова, обраного Радою після масових арештів керівництва. Пізніше його відпустили з адміністративним стягненням за  «недоречний» пост у соціальних мережах. Микола Шарах, президент Вільної профспілки Білорусі (СПБ), також звільнений у квітні, давав свідчення Комітету МОП щодо застосування стандартів.

У червні режим Білорусі зазнав жорсткої критики на МКП, включаючи сильні висновки Комітету по нормах, який закликав уряд, у консультації із соціальними партнерами: негайно відновити повне дотримання прав трудящих на свободу об'єднання; утримуватись від арештів, затримань, зловживань, залякування чи переслідування, включаючи судове переслідування, профспілкових лідерів та членів профспілок, які займаються законною профспілковою діяльністю; негайно розслідувати можливі випадки залякування або фізичного насильства в рамках незалежного судового розслідування; негайно звільнити всіх профспілкових лідерів та членів профспілок, заарештованих за участь у мирних зборах або заарештованих за здійснення своїх громадянських свобод у рамках законної профспілкової діяльності, та зняти усі відповідні звинувачення, включаючи таких осіб: Олександр Ярошук, член Адміністративної ради МОП; Сергій Антусевич, віце-президент Білоруського конгресу демократичних профспілок та інші; терміново забезпечити доступ відвідувачів, включаючи співробітників МОП, для з'ясування умов арешту та утримання під вартою та благополуччя вищезгаданих осіб; вжити негайних заходів для повного виконання доповіді Комісії з розслідування 2004 року та висновків Комітету Конференції із застосування стандартів, включаючи висновки, прийняті Комітетом у 2021 році.

8 червня профспілки всього світу провели акції протесту у багатьох великих містах, включаючи Амстердам, Берлін, Брюссель, Женеву, Сеул, Варшаву та Вільнюс, щоб вимагати негайного звільнення всіх ув'язнених профспілкових активістів та привернути увагу до антипрофспілкової програми уряду.

Попри це репресії проти незалежних профспілок у країні посилилися. Генеральний прокурор країни звернувся до Верховного суду із клопотанням про припинення діяльності незалежних профспілкових організацій, прагнучі  криміналізувати законну профспілкову діяльність.

8 липня КДБ затримав Юлію Жаранкову, голову первинної організації СПБ у Білоруському науково-дослідному центрі дитячої онкології, гематології та імунології. Первинна організація входить до складу галузевої організації СПБ "Панацея". Того ж дня стало відомо про затримання Олександра Мелешка. Раніше він був членом керівного органу цієї первинної профспілкової організації. Профспілка стверджує, що численні члени профспілки зі сфери охорони здоров'я зазнали допиту і перебувають під зобов'язанням про нерозголошення подробиць.

Внаслідок цього у червні Білоруський конгрес демократичних профспілок (БКДП) та його членські організації отримали повістки до Верховного суду для проведення слухань про розпуск.

Уряд оголосив БКДП та всі незалежні профспілки "екстремістськими організаціями" і тепер прагне припинити їхню діяльність після арешту лідерів та активістів. Цього місяця Верховний суд ухвалив рішення про ліквідацію 4-х членських організацій БКДП: Білоруська незалежна профспілка (БНП або БНП) 12 липня, Спілка працівників радіо та електроніки (РЕП) 12 липня, Вільна профспілка Білорусі (СПБ) 14 липня, Вільна профспілка металістів (СПМ), а суд з ліквідації Білоруського конгресу демократичних профспілок (БКДП) призначено на 18 липня. Напередодні ліквідації БКДП Міжнародне бюро БКДП було засновано як офіційний представник Білоруського конгресу демократичних профспілок (БКДП) до подальшого повідомлення (лист БКДП).

Аргументи прокурора стверджують, що "замість декларованого захисту трудових соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки, запобігання незаконним страйкам, зупинкам, ескалаціям у суспільстві, лідери та члени [незалежних профспілок] у поствиборчий період брали активну участь у деструктивній діяльності, несанкціонованих мас метою яких була зміна влади в Республіці Білорусь.

Також серед звинувачень на адресу Вільної профспілки Білорусі (СПБ) - отримання фінансової допомоги від МКП та на РЕП фінансових коштів від IndustriALL.

Слухання проходили у закритому режимі.

У липні також можуть розпочатися судові процеси над заарештованими профспілковими лідерами.

МКП зберігає своє прохання до МОП відвідати країну. МКП також звернулася до інших органів ООН. У той же час ми хотіли б покликати всіх:

- Зв'язатися з посольствами Білорусі у своїх країнах із проханням полегшити доступ МОП, МКП та споріднених профспілкових організацій до затриманих профспілкових активістів. Як нам повідомили членські організації з деяких країн, дипломатичні служби Білорусі все ж таки відповіли на листи, щоправда, в основному повторивши звинувачення на адресу БКДП та її лідерів;

- звернутися до дипломатичних служб своїх країн у Білорусі з проханням направити спостерігачів на судові процеси проти окремих профспілкових лідерів та проти профспілкової організації;

- Продовжувати поширювати позицію МКП різними мовами, щоб інформувати національну владу та членів профспілок про стан справ та репресії проти незалежних профспілок у Білорусі та протистояти пропаганді білоруського режиму.

 

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ