забастовка

 

Для захисту трудових прав працівників України накладіть президентське вето на закони 5371 та 5161! – заклик  німецької профспілки Verdi та глобальних рухів солідарності

 

Шановний Президенте Зеленський!

 Світ був натхненний мужнім опором варварському вторгненню українського народу, особливо українських робітників. Життєво важливо розширити можливості для цього, а також полегшити тягар тим, хто бореться з жорстокою імперіалістичною війною і водночас забезпечує життя багатьох людей такими енергійними та творчими способами. Це гідно наслідування.

Ми, як і профспілкові працівники в ЄС та інших країнах, вражені тим, що український парламент нині ухвалює закони, які позбавляють працівників життєво важливих прав та ставлять під загрозу їхнє виживання, а також виживання їхніх сімей та організацій. Це має бути зупинено! Натомість дивовижна співпраця в опорі українського народу має стати основою для кращої робочої практики, гарантії зайнятості та заробітної плати, а також майбутнього для всіх тих, хто зараз змушений боротися за нього. Будь ласка, зупиніть ці запропоновані закони зараз! Тут представлена ​​петиція від профспілок та робітників усього світу.

 

ПЕТИЦІЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО

 

Шановний Президенте Зеленський!

Висловлюючи щиру солідарність з народом України перед російською агресією, ми, члени європейських та світових профспілок, закликаємо Вас накласти президентське вето на нещодавно прийняті суперечливі закони 5371 та 5161. В іншому випадку мільйони працівників можуть втратити свій захист від зловживань з боку роботодавців.

Закон 5161 (про введення "нульової години") та Закон 5371 ("Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин на малих та середніх підприємствах та зменшення адміністративного навантаження на підприємництво") було прийнято у другому читанні українським парламентом 19 липня.

Ми стурбовані тим, що можлива реалізація цих законів призведе до фактичного скасування важливих трудових прав та деяких із останніх заходів захисту працівників від свавілля роботодавців, випадки якого почастішали в період війни та економічного спаду.

Якщо Закон 5371 буде ратифікований, до Трудового кодексу України буде додана нова глава III-B "Спрощений режим регулювання трудових відносин", що дозволить роботодавцям "договірно урізати" права працівників на підприємствах з чисельністю до 250 осіб, тобто права переважної більшості працівників.

Для працівників "спрощений режим" означатиме довільні звільнення, понаднормову роботу з надуманих підстав або ігнорування колективних договорів щодо виплати заробітної плати. Це також поставить під загрозу можливість працівників об'єднуватись у профспілки та захищати свої права через профспілки.

У нинішніх умовах прийняття цих законів, які зазнали різкої критики з боку українських та міжнародних профспілок, посилить соціальну нерівність та ускладнить соціальний діалог. Окрім того, це може підірвати перспективи європейської інтеграції України.

Парламентський комітет з питань європейської інтеграції з Європейським Союзом визнав Закон 5371 таким, що не відповідає мінімальним соціальним стандартам Угоди про європейську асоціацію. Він також не відповідає конвенціям Міжнародної організації праці (МОП).

Він не відповідає низці мінімальних стандартів, закріплених у Хартії основних прав Європейського Союзу, Європейській соціальній хартії (переглянутій) та інших нормативних актах Європейського Союзу.

Він також порушує норми, передбачені Конвенціями МОП № 132, № 135, № 158 та навіть установчою Конвенцією № 1 (1919) про обмеження робочого часу на промислових підприємствах 8 годин на день та 48 годин на тиждень.

Тому я переконливо прошу Вас взяти до уваги і без того важке становище трудящих в Україні і скористатися правом президентського вето на закони 5161 і 5371.

 

Мері Кілліан,

активна учасниця німецької профспілки Verdi та глобальних рухів солідарності

 

 

Департамент міжнародних зв'язків ФПУ