arton26064 0655f

 

У широкій доповіді про порушення громадянських свобод у Гонконгу Комітет ООН з прав людини закликав владу припинити репресії проти профспілок.

Комітет закликав уряд скасувати Закон про національну безпеку (ЗНБ), Правила здійснення ЗНБ та положення про підбурювання у кримінальному законодавстві, а також припинити всі справи проти профспілкових активістів, які звинувачуються у зв'язку з їхньою профспілковою діяльністю. Це перша доповідь Комітету про виконання Міжнародного пакту про громадянські та політичні права у Гонконгу з моменту запровадження Китаєм у липні 2020 року Закону про національну безпеку.

На сьогодні 8 профспілкових активістів перебувають у в'язниці в очікуванні суду у зв'язку зі звинуваченнями у порушенні національної безпеки та підбурювання до заколоту.

У доповіді Комітету міститься заклик до влади:

- «утримуватися від вжиття будь-яких заходів, які можуть обмежити здійснення свободи об'єднання, та забезпечити безпечні умови для діяльності організацій громадянського суспільства, включаючи профспілки та студентські спілки;

- скасувати всі обмежувальні заходи, накладені на профспілки, та припинити всі справи проти профспілкових активістів, які звинувачуються у зв'язку з їхньою профспілковою діяльністю;

- переглянути Постанову про товариства та інше відповідне законодавство з метою усунення процедурних та матеріальних перешкод для реєстрації та управління суспільством та приведення їх у відповідність до статті 22 Пакту;

- забезпечити, щоб члени та представники організацій громадянського суспільства не піддавалися звинуваченням відповідно до Закону про національну безпеку або віктимізації у будь-якій іншій формі внаслідок їх взаємодії з Комітетом у рамках поточного огляду, а також з іншими міжнародними правозахисними механізмами, включаючи інші договірні органи, Рада з прав людини, спеціальні процедури та Універсальна періодична доповідь, а також з міжнародними НУО.

Генеральний секретар МКП Шаран Барроу сказала: «Це різкий закид владі Гонконгу, яка за наказом Пекіна ув'язнила профспілкових лідерів та інших прихильників демократії та викорінили права трудящих на профспілкове представництво, позбавивши профспілки реєстрації та придушивши законну профспілкову діяльність. Дії уряду стали повним глузуванням з поняття «одна країна - дві системи», залишивши працівників без життєво важливого захисту, засобів для існування, здоров'я та безпеки. Ми закликаємо уряд поважати міжнародне право та відновити основоположні права, включаючи свободу об'єднання, в повному обсязі. за умов повної свободи».

Доповідь Комітету з прав людини також закликає уряд поважати інші основні свободи, включаючи свободу слова та зборів, права ЛГБТКІ+ та робітників-мігрантів, незалежну судову систему та право голосу в демократичній системі.

https://www.ituc-csi.org/Hong-Kong-UN-calls-for-end-to-repression-of-unions?lang=en