cwu strike photo 565x296

 

Близько 40 000 членів профспілки працівників зв'язку (CWU), що входить до UNI Global Union, проводять страйк у британській телекомунікаційній компанії BT Group 29 липня та 1 серпня. Це перший страйк у компанії за 35 років і останній у світовій хвилі заворушень працівників у відповідь на глобальну кризу вартості життя.

 

Дводенний національний страйк стався після того, як BT відмовилася вести переговори про підвищення заробітної плати, яке компенсувало б інфляцію, що росте. Поточна пропозиція компанії у розмірі £1,500 на рік є різким скороченням заробітної плати у реальному вираженні порівняно з рівнем інфляції у країні, що становить понад 11 відсотків.

Це ефективне скорочення зарплати відбувається на тлі того, що BT отримала річний прибуток у розмірі 1,3 мільярда фунтів стерлінгів, а її генеральний директор Філіп Янсен отримав жирний пакет заробітної плати у розмірі 3,5 мільйона фунтів стерлінгів – збільшення зарплати на 32 відсотки.

Страйкуючі - це в основному інженери Openreach та працівники кол-центрів BT. Openreach - це дочірня компанія BT, раніше British Telecom, яка обслуговує телефонні кабелі, канали, шафи та станції, що підключають будинки та підприємства до національної широкосмугової та телефонної мережі Великобританії.

Ці члени профспілки піклуються про більшу частину телекомунікаційної інфраструктури Великобританії, від мобільного телефонного зв'язку, широкосмугового інтернету та резервних генераторів до національних систем охорони здоров'я, кібербезпеки та центрів обробки даних.

Генеральний секретар CWU Дейв Уорд сказав:

"Це ті ж працівники, які забезпечували зв'язок країни під час пандемії. Без членів CWU в BT Group не було б революції домашньої праці, а життєво важлива технічна інфраструктура могла б вийти з ладу або зламатися, коли наша країна найбільше потребувала її. Наші члени працювали у важких умовах - і отримали нагороду зниження заробітної плати у реальному вираженні.

"Причина страйку проста: робітники не погодяться з масовим зниженням рівня життя. Ми не допустимо, щоб боси користувалися швейцарськими банками, тоді як робітники користуються продовольчими банками".

"Працівники BT Group кажуть: вистачить. Ми не зупинимося, доки не переможемо".

Оголошення пролунало після голосування за страйк, інженери Openreach проголосували за дії 95,8 відсотка, а члени BT більшістю в 91,5 відсотка висловилися за страйк.

Заступник генерального секретаря CWU та глобальний президент сектору ІКТ та супутніх послуг UNI Енді Керр сказав: "Рішення про страйк не було прийнято легковажно. З самого початку цієї суперечки ми неодноразово заявляли про своє бажання сісти за стіл переговорів та укласти угоду про заробітну плату, яка буде ставитися до працівників BT Group з повагою, на яку вони більш ніж заслуговують".

Зазначивши, що "спекотне страйкове літо" - це не лише британський феномен, регіональний секретар UNI Europa Олівер Ретіг сказав: "Люди розуміють, що бездіяльно вони зіткнуться з різким скороченням своїх реальних доходів, того, за що вони можуть дозволити собі платити. Діючи спільно працівники змінюють цю динаміку. Завдяки колективним переговорам через свої профспілки, працівники по всій Великій Британії та Європі домагаються значного підвищення заробітної плати".

Слідкуйте за ходом страйку у Твіттері.

Джерело: https://www.uni-europa.org/news/solidarity-with-cwu-members-striking-at-bt-group/