Right to strike

 

Право на страйк все ще не захищене в пропозиції Європейської Комісії щодо надзвичайного інструменту єдиного ринку (SMEI).

На початку цього місяця ЄКП звернулася до Комісії з листом, в якому висловила занепокоєння з приводу планів Комісії скасувати положення*, яке захищає право на страйк в рамках її нового плану щодо захисту єдиного ринку від кризових явищ.

В опублікованому сьогодні законопроекті Комісія включила посилання на право на колективні переговори та дії - але лише в необов'язкових деклараціях, а не в реальному законодавстві, як це було раніше.

Про це під час прес-конференції заявив Тьєррі Бретон, Комісар з питань внутрішнього ринку: "Право на страйк є фундаментальним правом, і цей інструмент жодним чином не втручається в це право".

Якщо це так, то Комісія не повинна мати жодних проблем з перенесенням захисту права на страйк з декларацій до конкретної статті законодавства. 

Конфедеральний секретар ЄКПО Ізабель Шьоманн:

Було приємно почути сьогодні роз'яснення Комісії про те, що вони не мають наміру підривати право на страйк через це законодавство.

Але, якщо це так, то Комісія повинна без вагань включити в законодавство положення, що захищає право на страйк.

Профспілки працюють на основі закону, а не політичних обіцянок, і ми не приймемо послаблення гарантій права на страйк в законодавстві ЄС.

Ми повністю усвідомлюємо необхідність забезпечення функціонування єдиного ринку під час надзвичайних ситуацій, але це не повинно відбуватися за рахунок фундаментальних прав".

Примітки

Повний текст листа до Комісії на сайті

*Стаття 2 "Полуничного Регламенту" 2679/98 про функціонування внутрішнього ринку держав:

"Цей Регламент не може тлумачитися як такий, що будь-яким чином впливає на здійснення основних прав, визнаних у державах-членах, включаючи право або свободу на страйк. Ці права можуть також включати право або свободу здійснювати інші дії, що охоплюються конкретними системами виробничих відносин у державах-членах".

https://etuc.org/en/pressrelease/smei-right-strike-still-not-protected