Box 1 Fair Pay

Сьогодні Європа зробила важливий крок на шляху до подолання бідності в оплаті праці: Директива про адекватну мінімальну заробітну плату пройшла остаточне голосування в Європейському Парламенті переконливою більшістю голосів - 505 депутатів Європарламенту "за", 92 "проти" та 44 "утрималися".

Це ключове рішення у боротьбі з кризою вартості життя. Голосування відбулося після того, як дослідження ЄКП показало, що найбільш низькооплачувані працівники Європи страждають від найрізкішого зниження купівельної спроможності в цьому столітті, а встановлена законом мінімальна заробітна плата знизилася на 19% в реальному вираженні.

Директива буде означати саме це:

    Держави-члени повинні будуть перевіряти адекватність встановленої законом мінімальної заробітної плати з урахуванням купівельної спроможності та прожиткового мінімуму;

         держави-члени будуть зобов'язані сприяти укладанню колективних договорів та боротися з розпадом профспілок, а країни з рівнем охоплення колективними договорами нижче 80% будуть зобов'язані розробити план дій для підтримки колективних переговорів;

         Посилення участі профспілок у встановленні та оновленні встановленої законом мінімальної заробітної плати;

    

    вимога до компаній, які отримують контракти на державні закупівлі, поважати право на організацію та ведення колективних переговорів відповідно до Конвенцій МОП № 87 та № 98.

Заключним кроком дворічного процесу буде затвердження Європейською Радою Європейського Союзу наприкінці цього місяця протягом наступних тижнів.

Реагуючи на голосування, заступник Генерального секретаря ЄКП Естер Лінч заявила:

"Держави-члени повинні серйозно поставитися до підвищення заробітної плати, вони не повинні чекати два роки, перш ніж буде впроваджена Директива. Вони повинні вжити заходів вже зараз, щоб підвищити встановлену законом мінімальну заробітну плату і сприяти укладанню колективних договорів.

Заробітна плата ніколи не повинна залишати працівників та їхні сім'ї жити в бідності, але саме такою була реальність в Європі протягом занадто довгого часу.

Ця директива є своєчасним стимулом для мільйонів людей, які намагаються обігріти свої домівки та прогодувати свої сім'ї. Не лише шляхом забезпечення адекватної мінімальної заробітної плати, але й шляхом посилення колективних переговорів як найкращого рішення для досягнення справді справедливої заробітної плати для всіх.

Масштаб і нагальність кризи вартості життя досі не відповідали діям, вжитим європейськими інституціями, про що свідчить відсутність будь-яких згадок про заробітну плату в промові про стан справ в ЄС сьогодні вранці.

Це правильний момент для прийняття цієї директиви. Я сподіваюся, що ця директива є кроком великої ваги і має стати лише початком дій ЄС, необхідних для припинення цієї кризи, на основі плану дій з шести пунктів, розробленого ЄКП.

Зараз ми закликаємо міністрів підписати цю директиву, щоб працюючі люди могли якнайшвидше відчути її переваги. Директива забезпечує реалізацію Європейської опори соціальних прав і демонструє, що Опора - це більше, ніж політичне гасло".

https://etuc.org/en/pressrelease/minimum-wage-directive-boost-struggling-workers