rada02 0110022

Генеральний директор Міжнародної організації праці (МОП) Гай Райдер завершує 10-річний термін своєї роботи, поставивши розвиток та відновлення, орієнтовані на людину, в центр глобальної політики. Він передав ключі від офісу своєму наступнику Гілберту Ф. Хунбо.

 

Генеральний директор Міжнародної організації праці Гай Райдер завершив свій 10-річний термін перебування на посаді і передав ключі від офісу своєму наступникові Гілберту Ф. Хунбо.

Три ключі представляють унікальну тристоронню структуру МОП, в якій уряди, працівники та роботодавці відіграють рівну роль у прийнятті рішень.

Райдер був обраний Генеральним директором Адміністративною радою МОП у травні 2012 року і переобраний на другий п'ятирічний термін, який розпочався у 2017 році.

"У світі, який дедалі більше схильний діяти явно несправедливо, саме на МОП лежить завдання відновити справедливість, - сказав Райдер під час церемонії передачі повноважень. "Я завершую свій мандат і передаю естафету у ваші руки зі справжнім почуттям гордості, дружби, солідарності та впевненості в майбутньому МОП під вашим керівництвом".

Виступаючи на тій же церемонії, Хун Бо сказав: "Я вітаю Вашу безкомпромісну відданість основоположним цінностям МОП, Ваше рішуче прагнення до технічної досконалості в рамках мандата організації та Вашу постійну повагу до наших тристоронніх учасників як до джерела розуміння, доступного тільки МОП. Це ті якості, які я намагатимусь наслідувати, виконуючи наданий мені мандат".

Під час свого перебування на посаді Генерального директора Райдер прагнув забезпечити, щоб МОП захищала та відстоювала права всіх працівників - особливо найбільш вразливих. Було прийнято низку рекомендацій МОП*, спрямованих на боротьбу з примусовою працею, захист найбідніших працівників у неформальному секторі економіки, а також на відновлення сфери праці в країнах, що відновлюються після війни та стихійних лих.

Інші значні досягнення були досягнуті у 2015 році, коли після всесвітньої кампанії МОП Генеральна Асамблея ООН ухвалила Цілі сталого розвитку, Ціль 8 "Гідна праця для всіх", та у 2020 році, коли Конвенція МОП про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці 1999 року (№ 182) стала першою Конвенцією, яка була універсально ратифікована всіма 187 державами-членами МОП.

Сильне лідерство та особиста відданість Райдера боротьбі з сексуальним насильством та домаганнями стали ключовими факторами для прийняття новаторської Конвенції про запобігання насильству та домаганням 2019 року (№ 190). Конвенція № 190 є першим міжнародним інструментом, спрямованим на вирішення проблеми насильства та домагань у сфері праці.

Райдер також вжив далекосяжних заходів для забезпечення того, щоб МОП була готова протистояти сучасним і майбутнім викликам, включаючи створення Глобальної комісії високого рівня з питань майбутнього праці, яка засідала в період з 2017 по 2019 рік. У 2019 році, у рік сторіччя МОП, Міжнародна конференція праці (МКП) прийняла Декларацію МОП про майбутнє праці, яка значною мірою ґрунтується на рекомендаціях Комісії та встановлює дорожню карту для Організації.

Важливим напрямком мандату Райдера була максимізація внеску МОП у боротьбу зі зміною клімату шляхом досягнення справедливого переходу. МОП було доручено очолити ініціативу "Кліматичні дії для створення робочих місць", започатковану Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем на Саміті ООН з питань зміни клімату у 2019 році. Зараз МОП координує Глобальний акселератор з питань зайнятості та соціального захисту для справедливого переходу, створений Генеральним секретарем у 2021 році.

Після керівництва МОП під час кризи COVID-19 Райдер очолив прийняття МОП у 2021 році Глобального заклику до дій щодо відновлення після кризи COVID-19, орієнтованого на інтереси людини.

Остання сесія МОП під керівництвом Райдера у 2022 році прийняла історичне рішення про класифікацію безпеки та гігієни праці як основоположного права на роботі.

Гілберт Ф. Хунбо був обраний 11-м Генеральним директором Організації в березні 2022 року Адміністративною радою МОП. Термін його повноважень починається 1 жовтня 2022 року. Генеральні директори МОП можуть обіймати свої посади не більше двох п'ятирічних термінів.

 

Джерело: https://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsroom/news/WCMS_857294/lang--en/index.htm