sait 061022

 

Цьогорічний Всесвітній день боротьби за гідну працю, 7 жовтня, присвячений забезпеченню справедливої оплати праці для всіх працівників.

 

Ціни на енергоносії, продукти харчування та інші товари першої необхідності зростають до рівня, який призводить мільйони працюючих людей до бідності, в той час як деякі уряди, економісти і центральні банки заявляють, що підвищення заробітної плати для того, щоб вони могли протистояти інфляції, є неприйнятним.

Про це заявила Генеральний секретар МКП Шаран Барроу: "Глобальний індекс прав МКП за 2022 рік показав, що все більше країн порушують основні права трудящих, включаючи право на колективні переговори.

Це чисте і просте придушення заробітної плати, і це повинно припинитися. Уряди повинні сприяти колективним переговорам задля спільного процвітання, а не дозволяти роботодавцям і банкірам штовхати працівників до бідності, навіть якщо продуктивність праці продовжує зростати.

З 2005 року продуктивність праці в усьому світі зросла на 37%, але економічні вигоди від цього не отримують ті самі люди, які виробляють товари і послуги, на які покладаються економіки і суспільства.

"Тим часом, продуктивність капіталу стагнує, оскільки компанії не інвестують у вкрай необхідні виробничі потужності, вважаючи за краще ховати величезні суми грошей в податкових гаванях і фінансувати розкішний спосіб життя для акціонерів і власників компаній.

Невелика кількість домінуючих транснаціональних корпорацій продовжує перерозподіляти багатство на свою користь за рахунок людей і планети.

Справедливість в оплаті праці, поряд із загальним соціальним захистом, лежить в основі нового суспільного договору, якого так відчайдушно потребує світ, щоб забезпечити фінансову безпеку домогосподарств і стійку економіку. Це особливо актуально для неформальних працівників, як пояснюється в нашій останній аналітичній записці МКП з питань економічної та соціальної політики.

Оскільки трудящі разом зі своїми профспілками продовжують боротися проти репресій у сфері заробітної плати і за справедливість в оплаті праці в усьому світі, ми використовуємо цей Всесвітній день боротьби за гідну працю, щоб закликати уряди керувати в інтересах людей, а не продовжувати вилучення багатства у людей і передачу його корпораціям".

 

Джерело: https://www.ituc-csi.org/World-Day-for-Decent-Work-Wage-Suppression?lang=en

 Переклад -

Департамент міжнародних зв'язків ФПУ