arton26211 b4692

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП), Профспілковий консультативний комітет при ОЕСР (TUAC) і Глобальні федерації профспілок (ГФП) засуджують триваючу жорстокість іранської влади проти власного народу і закликають до посилення міжнародного тиску на режим.

 

Близько 100 людей загинули і ще більше отримали поранення в результаті громадського гніву з приводу вбивства Махси Аміні. Аміні був убитий релігійною поліцією лише за те, що не дотримувався драконівського дрес-коду країни.

"Весь міжнародний профспілковий рух віддає шану неймовірно хоробрим людям, які протистоять жорстоким репресіям, що здійснюються лідерами іранської теократії. Опір очолюють жінки та дівчата, які з великим ризиком для себе хочуть покласти край жінконенависництву та придушенню основних прав, що є сутністю релігійної та політичної еліти. Ми вітаємо їх і солідарні з ними", - заявила Генеральний секретар МКП Шаран Барроу.

"Нещодавні арешти іранських і міжнародних профспілкових діячів є відчайдушною спробою режиму змусити замовкнути своїх критиків і переосмислити громадське обурення як створене ззовні. Трудящі Ірану та їхні брати і сестри по всьому світу знають правду і вимагають їх негайного звільнення", - додав Стів Коттон, Голова Ради глобальних профспілок (CGU) та Генеральний секретар Міжнародної федерації транспортників (МФТ).

Працівники всіх секторів перебувають на передовій боротьби за права в Ірані, який має одну з найгірших у світі ситуацію з правами трудящих.

Багато профспілкових діячів відбувають тюремне ув'язнення за захист основоположних прав трудящих, а Іран посідає п'яте місце (відсутність гарантій прав) у Глобальному індексі прав МКП за 2022 рік.

Ми вимагаємо звільнення всіх ув'язнених профспілкових активістів та всіх інших несправедливо затриманих в Ірані.

https://www.ituc-csi.org/cgu-iran-statement?lang=en