10.08 CGIL FP 2 950px

Року тому, 9 жовтня, неофашисти відкололися від демонстрації проти вакцинації та штурмували штаб-квартиру Італійської загальної конфедерації праці CGIL.

 

Були розбиті вікна та пошкоджені офіси. Італійський народ був обурений і продемонстрував свою солідарність, приєднавшись до різних акцій протесту, у т.ч. в Римі. Тодішній прем'єр-міністр відвідав CGIL і висловив свою солідарність. ЄФПГО та багато наших членських організацій надіслали листи солідарності та приєдналися до демонстрацій у своїх країнах. Делегація ЄФПГО взяла участь у демонстрації в Брюсселі.

Пройшов рік, наша солідарність така ж потужна, як і раніше. Генеральний секретар ЄФПГО, як і багато інших профспілкових лідерів, узяв участь у демонстрації в Римі 8 жовтня. Тисячі людей пройшли вулицями Риму. Ми обурені цим нападом. Представник ЄФПГО заявив, що насильство як таке, а також насильство проти профспілок і тих, хто думає інакше, лежить в основі фашизму і крайньої правої ідеології. Звертаючись до тисяч людей на площі П'яцца-дель-Пополо, він підкреслив роль громадських послуг та державних адміністрацій як основи наших демократій. Громадські послуги мають бути відкритими і доступними для всіх. Вони є універсальними, демократичними, антифашистськими та не розрізняють між людьми. Він закінчив свою промову словами «Siamo tutti antifascisti» (Ми всі антифашисти) - рішучим зобов’язанням ЄФПГО бути разом з робітниками та профспілками, які борються з крайніми правими та фашизмом.

До профспілок приєдналися представники італійських соціальних рухів, від організацій, які захищають державу загального добробуту і кращу охорону здоров'я, до організацій, що борються за демократію. Представник «П'ятниці за майбутнє» підкреслив, наскільки важливою для молоді є боротьба за зупинення кліматичних змін. На мертвій планеті немає робочих місць.

На демонстрації був даний старт плану дій з 10 пунктів, який передбачає заходи з подолання поточної кризи. Було оголошено про нові дії в секторі охорони здоров’я 29 жовтня, спрямовані на створення національної служби охорони здоров’я.

Українські профспілки надіслали повідомлення солідарності. Вони підкреслили, що їхня нинішня боротьба - це боротьба проти автократичного лідера та авторитарного режиму, який має багато ознак фашизму. Лідери профспілок засудили розмови в Росії про те, що ядерний удар може бути прийнятним. 23 жовтня по всьому світу відбудуться мирні мітинги з метою засудження цього.

Після демонстрації делегації відвідали штаб-квартиру CGIL, щоб відкрити відремонтовану після нападів будівлю. Були виставлені твори мистецтва, які зображують боротьбу трудящих за краще життя.

В той час, як ми проходили маршем у Римі, профспілкові організації в Празі та Братиславі також вивели тисячі людей на вулиці. Чеські та словацькі працівники, як і в Італії та інших країнах, вимагають вжиття заходів для допомоги тим, хто опинився в скрутному становищі через зростання цін та високу інфляцію. ЄФПГО висловила солідарність з профспілками обох країн.

Позиція ЄФПГО щодо нападу на CGIL у жовтні 2021 року: https://www.epsu.org/article/massive-support-cgil-and-italian-unions-never-again-fascism-maipuifascismi

Генеральний секретар ЄФПГО висловив солідарність з тисячами працівників, які сьогодні в Римі беруть участь у демонстрації CGIL, і закликав уряди прислухатися до думки трудящих: https://twitter.com/EPSUnions/status/1578771964516532224?s=20&t=l-vcfSnriPhRx8mgSje5Ow

Короткий виклад різних виступів: https://www.collettiva.it/copertine/lavoro/2022/10/08/news/l_europa_e_il_mondo_stanno_con_la_cgil-2413237/