maxresdefault

Коментуючи висновки Європейської Ради, Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) Лука Вісентіні заявив:

"Рада досягла певного прогресу у вирішенні енергетичної кризи та кризи вартості життя, хоча на даний момент ми бачимо в основному принципові декларації і дуже мало боязких конкретних заходів.

Ми цінуємо той факт, що Рада розглядає механізм обмеження цін на енергоносії та певну реформу ринку цін на енергоносії, але те, що оголошено, є неповним і недостатнім.

У висновках Ради немає жодної згадки про необхідність оподаткування надприбутків, що навпаки є необхідним для припинення спекуляцій, належного перерозподілу багатства та фінансування заходів солідарності. У висновках також немає жодної згадки про надзвичайну ситуацію із заробітною платою, з якою ми стикаємося в Європі.

“І останнє, але не менш важливе: хоча висновки містять певні посилання на необхідність розгляду деяких заходів солідарності ЄС, що є важливим прогресом, немає жодного посилання на нагальну необхідність впровадження надзвичайних інструментів ЄС, заснованих на спільному боргу, для підтримки працівників, домогосподарств та підприємств, які борються з цією кризою, на основі позитивного досвіду SURE під час пандемії", - йдеться у висновках.

"Нарешті, ми цінуємо, що Рада доручила Комісії висунути подальші пропозиції, але ми закликаємо обидві інституції ЄС зробити це якнайшвидше, і ми вимагаємо від усіх держав-членів підтримати їх, особливо від тих держав-членів, які до цього часу віддавали перевагу національному підходу, виступаючи проти солідарних дій ЄС.

Ця криза буде ще гіршою, ніж пандемія, і ще більше вдарить по працюючих людях, тому її потрібно вирішувати з більш високим рівнем амбіцій та солідарності, як це було зроблено в 2020 р.

 

Джерело:

https://www.etuc.org/en/pressrelease/euco-progress-principles-timid-measures-cost-living-crisis.