25.10.2

На початку жовтня у Мадриді відбувся П’ятий Конгрес Інтернаціоналу будівельників і деревообробників. Делегати Профспілки будівельників України – членської організації Інтернаціоналу впродовж більш як двадцяти років – взяли активну участь у заходах Конгресу.

 

Для Голови Профспілки будівельників України Василя Андреєва цей Конгрес Інтернаціоналу будівельників став вже п’ятим. За його словами, на відміну від попередніх заходів, цей Конгрес відбувався в абсолютно нових історичних та економічних умовах. Світ відчув на собі наслідки пандемії COVID19, спричинених нею обмежень, локдаунів, а зараз – фактично перейшов у військовий стан. В усіх частинах світу працівники відчувають на собі дію цих факторів – від Австралії до Північної Америки. Досить відверті дискусії учасників заходу зосереджувалися на питаннях падіння рівня життя людей та погіршення умов праці робітників, зокрема будівельників, по всьому світу.

Війна в Україні вплинула на щоденне побутове життя працівників по всьому світу. Усі відчувають вплив зростання вартості енергоносіїв, а також спостерігають скорочення можливостей для будівельного сектору, зокрема, внаслідок підняття процентних ставок на кредити на купівлю житла.

Велика кількість спікерів заходу у своїх промовах зазначали про безумовну підтримку України та її громадян, виносили на публічну трибуну засудження війни та необхідність підтримки українських працівників.

У Профспілки будівельників є власне стратегічне бачення тектонічних змін на ринку праці та у профспілковому русі, яке повністю поділяє світова спільнота Інтернаціоналу будівельників. Так, війна і подальші зміни трудового законодавства спричинятимуть все більше розділення зв’язків між працівниками, тому найпершим завданням профспілки буде максимальне збереження контакту із її членами. Для цього Профспілка будівельників планує активніше працювати з рядовими членами за допомогою сучасних цифрових засобів зв’язку, зокрема через веб-сайт, спеціальні канали у месенджерах, широке поширення успішних практик відновлення прав працівників.

Нагадаємо, учасники й делегати Конгресу, серед іншого, активно долучилися до обговорення війни росії проти України, висловлення солідарності із народом України та закликали до мобілізації зусиль для надання гуманітарної допомоги постраждалим та подальшого відновлення нашої країни та підтримали відповідну Резолюцію.

25.10.1