54e5e4cb82427 251022

Цими днями делегація ФПУ на чолі з Головою ФПУ Григорієм Осовим бере участь у семінарі «Україна на шляху до Європейського Союзу», що відбувається у Варшаві за сприяння Всепольського об’єднання профспілок.

 

У своєму виступі Григорій Осовий окреслив сучасне становище робітників та діяльність профспілок в умовах російської агресії та воєнного стану в Україні, наслідки для працівників і профспілок законодавчих змін. Очільник ФПУ подякував голові OPZZ Анджею Радзiковському за солідарну підтримку українських профспілок та українського народу, зокрема біженців, що перебувають в Польщі.

З презентаціями про реалізацію на участь роботодавців у соціальному діалозі, актуальні виклики на ринку праці, польську соціальну політику та політику охорони здоров'я, колективне трудове право в Польщі виступили виступили фахівці та лідери OPZZ. Українські учасники мали змогу провести порівняння із ситуацією на батьківщині у відповідних сферах та намітити кроки, які пришвидшать просування України на шляху до Європейського Союзу.

Особливу зацікавленість викликала інформація про роль та місце профспілок Польщі у процесах євроінтеграції на різних етапах: форми інституційного залучення,  інструменти впливу на прийняття рішень, наскільки уряд прислухався до позиції профспілок при реформуванні законодавства.

Учасники також обговорили як уникнути помилок в період соціально-економічної трансформації, які уроки можна винести з процесів перетворення власності та приватизації підприємств в Польщі, якими були основні фактори економічного зростання та конкурентоспроможності польської економіки.

 

Пресцентр ФПУ