27

На початку жовтня у Мадриді відбувся П’ятий Конгрес Інтернаціоналу будівельників і деревообробників. Делегати Профспілки будівельників України – членської організації Інтернаціоналу впродовж більш як двадцяти років – взяли активну участь у заходах конгресу.

 

Раніше ми вже писали про підтримку українців учасниками конгресу та про Резолюцію на підтримку України.

В рамках Конгресу Голова Профспілки будівельників України Василь Андреєв взяв участь у панельній дискусії про демократію та права профспілок по всьому світу. Серед інших учасників цієї панельної дискусії були представники профспілок із М’янми та Гонконгу, а також екс-Голова Міжнародної організації праці Гай Райдер.

Під час дискусії учасники розповідали про зміни в режимі здійснення профспілкових прав та профспілкової демократії в абсолютно нових кризових умовах.

Так, у М’янмі в результаті воєнного перевороту владу захопила військова хунта, що прямо позначається на можливості для громадян, працівників, їх об’єднань реалізовувати свої демократичні права. У Гонконзі упродовж останніх трьох років відбувається постійне придушення профспілок та громадянського суспільства з боку китайської влади. В той же час, українські профспілки в умовах війни, окупації територій та втрати значної частини ринку праці, продовжують здійснювати свої функції по захисту людини праці, перейнявши також значну частину гуманітарних обов’язків.

Не зважаючи на абсолютно різні об’єктивні обставини, які спричинили кризу у згаданих трьох країнах, у всіх них є спільна негативна тенденція розвитку та реалізації робітничої демократії. На щастя, Україна, як демократична країна, має змогу відкрито обговорювати проблеми, які виникли у суспільстві. Водночас, у М’янмі профспілковці зазнають переслідувань через свою професійну діяльність і багато з них змушені бігти з країни. Схожа ситуація і склалася із режимом у Гонконзі.

Учасники дискусії дійшли висновку, що високий рівень демократії у державі та можливості працівників впливати на власні економічні свободи напряму впливає на благополуччя та рівень життя у будь-якій країні.

 

Профспілка будівельників України