312918821 5535721983202238 6539374464671849812 n

У Будинку профспілок 26 жовтня ц.р. відбулася робоча зустріч з американський дипломатом, екс-послом США в Греції та Білорусі, помічником (2000 – 2003 рр.) генерального секретаря НАТО, науковим співробітником Atlantic Council та чинним Президентом благодійного фонду Corus International Даніелем Верном Спекхардом.

 

 У зустрічі взяли участь заступники голови ФПУ Володимир Саєнко і Василь Андреєв, голова Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Олександр Рябко, керівництво ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», керівники структурних підрозділів ФПУ і працівники Фонду.

Спочатку Даніел Верн Спекхард ознайомився з фотоекспозицією, яка ілюструє події Революції гідності в Будинку профспілок та процес його відновлення.

20221026 113746

Під час зустрічі було підбито підсумки піврічної співпраці Фонду та профспілок в сфері гуманітарної допомоги тимчасово переміщеним особам розміщеним у профспілкових закладах по всій Україні.

Заступник голови ФПУ Володимир Саєнко, підкреслив, що благодійних фонд «Корус» - організація, яка надала найбільшу допомогу для утримання тимчасово переміщених осіб у профспілкових оздоровницях, і відзначив високий рівень та якість виконання взаємних зобов’язань.

20221026 111336 1

Він також поінформував про роботу гуманітарного штабу ФПУ спрямовану на надання допомоги членам профспілок безпосередньо на місцях в Харківській, Миколаївській, Київської, Сумській, Чернігівській, Запорізькій та інших областях, про іноземну допомогу Міжнародної і Європейської конфедерацій профспілок, Міжнародної організації праці, національних профцентрів та організацій, зокрема об’єднання американських профспілок АФП-КПП. А також необхідності державної підтримки через пільгове оподаткування профспілкових санаторіїв, туристських готелів, гуртожитків, в яких розміщуються тимчасово переміщені особи.

20221026 113844

Володимир Саєнко сфокусував увагу американських партнерів на проблемних питаннях проходження зимового періоду для профспілкових об’єктів, де проживають переселенці. Застосування більш економічних нових опалювальних систем разом з традиційно працюючими. Були обговорені проблемні питання та окреслено першочергові завдання для успішного проходження зимового періоду.

Розглянуто також питання зайнятості тимчасового переміщених осіб. Допомоги їм в пошуку тимчасової роботи, проведення перенавчання. Даніел Верн Спекхард висловив зацікавленість у підтримці спеціальних програм направлених на вирішення цього питання разом з профспілками  при підтримці органів державної влади.  

DSC 0138

Заступник голови ФПУ Василь Андреєв навів приклад пілотної програми підготовки спеціалістів з монтажу вікон, яка вже реалізується Профспілкою будівельників, разом з роботодавцями, за міжнародної підтримки на базі навчального центру. Він зазначив, що все це потребує інвестування в програму, інструменти, комунікації, розміщення. На стартовому етапі, - затратно, але згодом витрати будуть знижуватися. І, що профспілки зацікавлені в реалізації таких програм. Це потрібно всім: державі, людям, роботодавцям.

Проблема перекваліфікації працівників не меш актуальна і для працівників гірничо-металургійної галузі, - на цьому акцентував голова Профспілки металургів і гірників Олександр Рябко.

DSC 0142

Він навів приклади втрат, які несе галузь у кадровому потенціалі від бойових дій. Вже втрачено 40 тис. робочих місць, а саме металургійне виробництво завантажене на 15 % від довоєнного рівня, гірничодобувна на 20%. Тому бізнес перевів більшість працівників на «простой», а з частиною працівників відповідно до нещодавно внесених змін до трудового законодавства в умовах війни, роботодавці отримали право припиняти трудові відносини, при цьому не виплачуючи жодної грошової компенсації. І безвідповідальні роботодавці почали цим правом активно користуватися. Профспілка на державному рівні підняла питання про виплату таким працівникам допомоги по безробіттю. Але влада не поспішає вирішувати це питання. Тому після наради з роботодавцями Профспілка звернулася з усім комплексом галузевих проблем до українського уряду.

20221026 113822

Даніел Верн Спекхард з розумінням поставився до існуючих проблем профспілкового руху і наголосив, що українські профспілки завжди можуть розраховувати на його допомогу виходячи з існуючих можливостей. Він підкреслив, що профспілки є зосередженням талановитих людей, які і будуть відбудувати свою країни незалежно від дій чи бездіяльності влади.

Підсумовуючи, він зазначив: «Ми продовжуватимемо бути партнерами і шукати нові можливості в складній ситуації, в якій знаходиться Україна. Для нас час великих змін відкриває нові можливості для перетворень. Ми успішно знімаємо бар’єри, дивимось проблемам в очі відкрито.

Зараз ми думаємо як перейти зиму, але погляд у майбутнє має бути завжди з нами».

20221026 114819

 Пресцентр ФПУ