314416727 495597112620500 8493758327495119594 n

ПІДСУМКИ ЗУСТРІЧІ ПОСЛА КЕТРІН ТАЙ З ПЕРШИМ ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРОМ – МІНІСТРОМ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ ЮЛІЄЮ СВИРИДЕНКО

ВАШИНГТОН. Торговий представник США Кетрін Тай сьогодні зустрілася з Першим віце-прем’єр-міністром – Міністром економіки України Юлією Свириденко перед початком одинадцятого засідання Українсько-американської ради з торгівлі та інвестицій. Посол Тай тепло привітала візит української делегації, підтвердив солідарність Адміністрації Байдена з українським народом та засудила неспровоковане і невиправдане вторгнення Росії. 

Посол Тай та ПВПМ Свириденко обговорили незмінну прихильність Сполучених Штатів до допомоги Україні у відновленні після вторгнення та важливість тісної співпраці з діловими та трудовими колами з обох сторін для підтримки України у відновленні її економіки. Посол Тай закликала Уряд України запровадити довгоочікувані реформи для створення середовища, яке заохочуватиме людей, бізнес та інвесторів допомагати Україні у відновленні.  ПВПМ Свириденко висловила вдячність за підтримку Сполучених Штатів та проінформувала про поточні зусилля з реформування в Україні.

Насамкінець, Посол Тай та ПВПМ Свириденко домовилися оголосити про початок переговорів щодо оновлення Угоди про торговельне та інвестиційне співробітництво між Україною та США та підтримувати тісний контакт упродовж наступних місяців.

СПІЛЬНА ЗАЯВА ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ОДИНАДЦЯТОГО ЗАСІДАННЯ УКРАЇНСЬКО-АМЕРИКАНСЬКОЇ РАДИ З ТОРГІВЛІ ТА ІНВЕСТИЦІЙ

ВАШИНГТОН. Офіс Торговельного представника Сполучених Штатів Америки привітав українську делегацію у Вашингтоні, округ Колумбія, на одинадцятому засіданні Українсько-американської ради з торгівлі та інвестицій (Рада), спрямованому на збільшення двосторонньої торгівлі та інвестицій.  Сполучені Штати продовжують засуджувати неспровоковане та невиправдане вторгнення Росії в Україну, а також відкидають фіктивні референдуми, проведені в чотирьох українських областях, та шахрайську спробу Росії анексувати суверенну територію і змінити міжнародно визнані кордони України.

Засідання Ради було скликано в рамках Угоди про торговельне та інвестиційне співробітництво між Україною та США (УТІС).  Американську делегацію очолив Помічник Торговельного представника США з питань Європи та Близького Сходу Л. Деніел Маллані.  Українську делегацію очолила Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.  Зі вступним словом до учасників заходу звернулася Торговий представник США Кетрін Тай, яка закликала делегації до спільної роботи над створенням середовища, яке заохочувало б компанії та громадян жити, працювати та інвестувати в Україну.  З вітальним словом до делегацій також звернулися представники ділових кіл та профспілок.

У світлі руйнувань, спричинених російським вторгненням, цьогорічне засідання Ради було зосереджене на шляхах допомоги у створенні фундаменту для сталого економічного відновлення та довгострокової реконструкції.  Після презентацій наявних інструментів уряду США для підтримки зусиль України з відновлення, делегації обговорили шляхи створення середовища, яке заохочуватиме компанії та приватних осіб жити, працювати та інвестувати в Україну.  Постійною темою була важливість передбачуваності, прозорості та верховенства права для залучення іноземних інвестицій.

Посол Тай та Перший віце-прем’єр-міністр Свириденко оголосили про початок переговорів щодо оновлення Угоди про торговельне та інвестиційне співробітництво від 2008 року з метою підтримки зусиль України щодо створення більш прозорого та передбачуваного бізнес-середовища.  Обидві сторони сподіваються на продовження роботи у цьому напрямку.

Довідково:

Сполучені Штати Америки та Україна підписали Угоду про торговельне та інвестиційне співробітництво (УТІС) у 2008 році. У рамках Угоди було створено Раду як основний міжурядовий механізм для обговорення торговельних та інвестиційних відносин між двома країнами.

Двосторонній товарообіг між Україною та США у 2021 році склав близько 4,4 млрд. доларів США. Експорт американських товарів склав 2,5 млрд. доларів США, імпорт українських товарів – 1,9 млрд. доларів США.

 

09 листопада 2022 року

Переклад -

Департамент міжнародних зв'язків ФПУ