arton26316 be94e

5-й Всесвітній конгрес МКП в Австралії відзначив роль профспілок у розбудові миру, без якого не може бути соціальної справедливості.

 

Представляючи Доповідь про свободу 2022: Профспілки будують мир, Генеральний секретар МКП Шаран Барроу заявила: "Близько двох мільярдів людей живуть в країнах, що постраждали від конфліктів, і сьогодні в світі налічується 56 конфліктів на державному рівні.

Міжнародна гуманітарна солідарність профспілок, така як значні зусилля з підтримки працівників в Україні, М'янмі та інших країнах, є частиною більш широких зусиль профспілок, спрямованих на побудову і підтримку миру, а також на запобігання конфліктам і відновлення після них. Світ повинен вчитися на цьому прикладі.

Якщо світові лідери можуть об'єднатися для вирішення проблем, пов'язаних зі зміною клімату, то вони також повинні інвестувати в глобальний діалог про заходи щодо запобігання конфліктам, припинення існуючих конфліктів і відновлення після війни на справедливій і стійкій основі.

Існує багато прикладів дій профспілок за мир, справедливість і демократію. Ми пишаємося цими досягненнями, і натхнення, яке ми черпаємо з них, допоможе профспілкам у всьому світі планувати і проводити кампанії за основні свободи, демократію і мир".

Доповідь містить тематичні дослідження:

- У Колумбії профспілки були на передовій десятиліть боротьби за мир і соціальну справедливість.

- У Північній Ірландії профспілковий рух вже давно є рушієм миру та подолання розколу і сектантства.

- У М'янмі профспілки продовжують свою багаторічну боротьбу за мир і демократію в найскладніших і найнебезпечніших умовах безжальної військової диктатури.

- У Тунісі профспілка UGTT та інші були удостоєні Нобелівської премії миру за свою роботу з розбудови постдиктаторської країни з новою конституцією. Зобов'язання, яке залишається таким же сильним, коли країна стикається з новими викликами.

https://www.ituc-csi.org/ITUC-World-Congress-Unions-fighting-for-peace

 

Світ стоїть на порозі історичного економічного спаду з катастрофічними наслідками для трудящих у всіх регіонах, якщо уряди терміново не впровадять новий соціальний договір, заявили делегати 5-го Всесвітнього конгресу МКП в Мельбурні, Австралія.

Економічний брифінг МКП описує глобальну економічну систему, яка стикається з перехресними соціальними, економічними, екологічними та медичними кризами, що впливають на працівників та їхні сім'ї в усіх регіонах, незалежно від рівня розвитку їхньої національної економіки.

Про це йдеться у брифінгу: "У 2022 році ми є свідками низхідної спіралі економічного зростання, одночасно з ескалацією цін на товари і послуги, які складають основу базових витрат на життя працівників".

Шаран Барроу, Генеральний секретар МКП, сказала: "Зараз занадто багато політичних лідерів та інститутів, схоже, просто не розуміють цього. Вразливість багатьох економік ще ніколи не була такою великою. Але вони знову підводять трудящих і повертаються до своїх "ортодоксальних" макроекономічних рішень, які, як було доведено знову і знову, лише поглиблюють глобальну нерівність і руйнують життя і перспективи в усьому світі.

Нам потрібна нова економічна модель з новими бізнес-моделями, які базуються на повній зайнятості, гідній праці та спільному процвітанні. Це означає новий суспільний договір зі спільним процвітанням та справедливими перехідними процесами, які допоможуть стабілізувати громади та економіки, створюючи спільну безпеку мирного співіснування, яка одночасно вирішує проблеми бідності та ізоляції, створюючи можливість для інвестування в економіку турботи для створення високоякісних робочих місць, які підтримують суспільство.

Мова йде ні про що інше, як про створення умов для миру, соціальної справедливості та виживання".

Джерело: https://www.ituc-csi.org/World-economy-faces-historic-downturn