arton26347 2f23e

Про його «нагородження» було оголошено на 5-му Всесвітньому конгресі МКП в Мельбурні, Австралія, де зібралися майже 1000 профспілкових діячів з 122 країн світу.

 

Шестеро, які увійшли до короткого списку 2022 року, керують компаніями з бізнес-моделями, які експлуатують працівників через низьку заробітну плату та ненадійні робочі місця, які заперечують права людей на створення та вступ до профспілки та ведення колективних переговорів. Вони використовували пандемію і кризу вартості життя для отримання власного прибутку, замість того, щоб взяти на себе відповідальність за працівників, на яких вони покладаються.

Про це заявила Генеральний секретар МКП Шаран Барроу, яка залишає свою посаду: "Глобальна пандемія продемонструвала нам найбільший акт людської солідарності, який коли-небудь бачив світ, оскільки трудящі забезпечили рух світу. Вона також продемонструвала нам найбільші прояви корпоративної жадібності, оскільки недобросовісні керівники нажилися на пандемії, розірвали контракти з працівниками і викрили недоліки корпоративного регулювання. Десять найбагатших людей світу подвоїли свої статки під час пандемії, а десять найбільших світових корпорацій задекларували сукупний прибуток у розмірі близько 360 мільярдів доларів США в 2021 році.

Трудящі та їхні профспілки вимагають нового соціального контракту між урядами, працівниками та бізнесом, що передбачає робочі місця, заробітну плату, права, рівність, інклюзію та соціальний захист. Давайте очистимо світ від жахливих босів і зупинимо цих корпоративних хижаків на їхньому шляху. За допомогою нового національного та міжнародного законодавства ми притягнемо компанії до відповідальності. І профспілки підтримають прийняття МОП нової Конвенції для усунення прогалин у стандартах і управлінні в глобальних ланцюжків поставок".

Стівен Коттон, Генеральний секретар МФТ, сказав: "Спочатку Хебблтуейт став найненависнішим босом Британії, коли незаконно звільнив 786 моряків. Потім він був визнаний найгіршим роботодавцем в Європі на Конгресі Європейської федерації транспортників в травні. Йому довелося відмовитися від участі в галузевому заході в США після того, як голова комітету Палати представників Конгресу США з питань транспорту та інфраструктури, демократ Пітер Де Фаціо, надіслав йому хльосткий лист із закликом усунути його від участі в обговоренні.

"Його ганьба вийшла на міжнародний рівень, коли він був визнаний найгіршим керівником у світі. Керівники транспортної галузі отримали попередження: якщо ви не зможете захистити права працівників і забезпечити їх гідною роботою, безпечними умовами праці, повагою і гідністю, глобальний профспілковий рух буде готовий притягнути вас до відповідальності. Ми зробимо це через національні та міжнародні закони, використовуючи повноваження представників трудящих у пенсійних фондах для відстоювання принципів прав людини і трудових прав, а також шляхом організації транспортників, щоб вимагати змін".

У березні P&O Ferries незаконно звільнила 786 моряків по заздалегідь записаному дзвінку через Zoom, що є порушенням законів Великобританії про консультації та повідомлення. Хебблтуейт безсоромно зізнався в порушенні закону, коли його допитували законодавці, і навіть сказав, що зробить це знову.

Він все ще перебуває під слідством Служби з питань неплатоспроможності Великої Британії щодо можливих цивільних порушень і ще може зіткнутися з судовим переслідуванням.

Повний список номінантів на звання найгіршого боса світу 2022 року:

- Пітер Хебблтуейт, генеральний директор P&O Ferries

- Джефф Безос, виконавчий голова, Amazon

- Алан Джойс, генеральний директор Qantas

- Ахмед бін Саїд Аль Мактум, генеральний директор Emirates Airline and Group

- Говард Шульц, генеральний директор Starbucks

- Джина Райнхарт, виконавчий голова, Hancock Prospecting

Попередніми переможцями були Джефф Безос, Amazon (2014), та Майкл О'Лірі, Ryan Air (2018).

Всесвітній конгрес МКП завершить свою роботу у вівторок 22 листопада 2022 року.

https://www.ituc-csi.org/P-O-Peter-Hebblethwaite-wins-worst-boss-poll