32a203be65 211222

Коментуючи домовленість Енергетичної ради щодо заходів з обмеження надмірних цін на газ, Конфедеративний секретар ЄКП Людовік Воет заявив:

"В умовах, коли рахунки за енергоносії зараз коштують більше місячної заробітної плати в більш ніж половині країн ЄС, будь-які заходи щодо обмеження надмірних цін на газ є гарною новиною.

Враховуючи серйозність кризи, з якою зіткнулися працівники та їхні сім'ї цієї зими, шкода, що на досягнення згоди пішло так багато часу, а також те, що верхня межа ціни встановлена настільки високо, що і без того непідйомні ціни все одно впадуть нижче неї", - сказав він.

"По суті, цей механізм не усуває першопричини спекуляцій на енергетичному ринку. Нам все ще потрібна реальна реформа енергетичного ринку та механізмів ціноутворення, які б відображали той факт, що енергія є необхідністю, а не розкішшю.

Ціни на енергоносії є першопричиною інфляції, яка створила кризу прожиткового мінімуму. Так само, як і війна в Україні, яка значною мірою є наслідком цінових спекуляцій з боку енергетичних гігантів.

Тому дивно бачити, як Президент фон дер Ляєн сьогодні дякує керівникам енергетичних компаній за те, що вони "убезпечили нас" цієї зими. Мільйонам людей, які не можуть дозволити собі увімкнути опалення, незважаючи на довгі години роботи, буде дуже важко співвіднести її коментарі з реальністю, коли такі компанії, як Total, отримували 700 євро прибутку щосекунди в третьому кварталі 2022 року.

Настав час Європі зосередитися на тому, щоб наша енергетична система була спрямована на захист людей, а не на отримання прибутку".

https://www.etuc.org/en/pressrelease/eu-gas-price-cap-too-little-too-late-workers