19092019 protest at French permanent representation E U in Brussels in solidarity with French workers EDF web950x568 0

Шановна Президент Європейської Комісії пані Урсула фон дер Ляєн!

EPSU підтримує боротьбу українських працівників, сімей та громад за демократію, свободу, соціальну справедливість, збереження незалежності та супротив російській агресії. EPSU активно підтримувала та вітала надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, а українські профспілки вже тривалий час є повноправними членами EPSU. EPSU нараховує 9 членських організацій в Україні. Вони надавали гуманітарну допомогу працвникам та іншим людям. Один з молодіжних представників нашої членської організації очолив важливу “лінію життя “для гуманітарної допомоги від українських та європейських населенню.

З огляду на проведення саміту Україна- ЄС 3 лютого в Києві, я звертаюся до вас, щоб знову висловити серйозне занепокоєння EPSU (також поділяється ETUC) щодо постійних нападів української влади на профспілки та права працівників, порушуючи цінності та принципи ЄС. Наша стурбованість зосереджена на діях та пропозиціях уряду та Верховної Ради України щодо запровадження регресивного трудового законодавства без змістовних консультацій із соціальними партнерами, та шляхом неправомірного використання ситуації воєнного стану, включаючи експропріацію майна профспілок державою.

Вам добре відомий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на бізнес» No 2434-IX від 19 липня 2022 року, який був прийнятий Верховною Радою попри чіткі сигнали про його невідповідність міжнародним та європейським стандартам праці. Закон дискримінує працівників організацій, в яких працює менше 250 осіб, позбавляє їх охорони праці та дозволяє таким організаціям ігнорувати існуючі колективні договори. Його прийняття суперечило вимогам законодавства ЄС, включаючи принципи недискримінації та соціального діалогу, а також зобов'язання за ратифікованими конвенціями Міжнародної організації праці.

Уряд також розробив та просував проект «Закону про працю», незважаючи на чітку вимогу соціальних партнерів на комплексне та кодифіковане трудове законодавство та належний процес. Нещодавнє доручення прем'єр-міністра розробити новий трудовий кодекс можна було б привітати, але процес розробки поки що не передбачає залучення соціальних партнерів, тоді як мають місце недружні дії уряду та окремі вислови проти профспілок деяких осіб з правлячої партії.

 

4 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні, внесений Кабінетом Міністрів України, законопроєкт про фактичну експропріацію державою майна профспілок. Спроби експропріювати профспілкове майно є давньою справою і є предметом скарги ILO CFA ( комітету експертів МОП), і влада явно безпідставно використовує ситуацію воєнного стану.

Крім того, через спеціальну слідчу комісію Рада ініціювала арешт профспілкового майна незалежно від законодавчих процесів. Процес відчуження майна профспілок вже триває, навіть якщо він оскаржується в судах, в тому числі в ЄСПЛ. Неповага до національного законодавства та юридичної практики протягом 30 років, міжнародних норм і, зрештою, до потреб українських працівників викликає обурення, тоді як відсутність прозорості та правових підстав для дій може призвести лише до корупційних ризиків, оскільки деякі державні службовці вже почали обговорювати, що робити з конфіскованим приміщенням, в тому числі продавати його третім особам.

Фактично соціального діалогу на національному рівні немає. З серпня минулого року не відбулося жодного засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради, оскільки її голова не призначений. Згідно з Положенням, головування в Національній раді мало перейти на профспілкову сторону. Все це відбувається в той час, коли розробляються не тільки законодавчі та нормативні реформи, але й коли вся країна потребує всіх сторін, які беруть істотну участь у приборканні агресора, для забезпечення продовження економічного та соціального життя, а також належного встановлення фундаментальних основ для відбудови та відновлення.

У цьому контексті ми відзначили відсутність залучення профспілок до дискусій про відбудову та майбутнє країни. Деякі плани є добре розробленими, пов'язаними з реформою державного управління, охорони здоров'я тощо. Це впливає на працівників. Уряди та міжнародні інституції не повинні говорити про нас, без нас. Попередній досвід показав, що це не дасть необхідної підтримки. Кращою моделлю є французька національна рада Другої світової війни, до складу якої увійшли профспілки.

 

Профспілкових лідерів переслідують, організовують кампанії наклепу і залякування, профспілкові документи вилучаються, представників профспілок викликають на допити. Це відволікає і ускладнює основну профспілкову роботу, або унеможливлює її.

В умовах війни, коли загалні зусилля докладаються українськими підприємствами, робітниками і населенням в цілому для підтримки економіки, коли профспілки надають життєво -важливу гуманітарну підтримку, в тому числі від європейських братів і сестер, всім тим нужденним людям – в постраждалих районах, і на підприємствах, тимчасових притулках або на своїх робочих місцях – дії державних чиновників підривають національну єдність, демократію і довіру людей.

Оскільки саміт Україна- ЄС відбудеться 3 лютого в Києві, уряд України необхідно закликати - невідкладно дотримуватися принципів міжнародних стандартів праці, припинити атаки на права працівників та профспілок, та повністю виконувати свої міжнародні зобов'язання, в тому числі в рамках Угоди про асоціацію та договору ПВЗВТ (Поглиблена і всеохопна зона вільної торгівлі). І це будуть правильні кроки на шляху до ЄС, а не жертвувати правами працівників і представниками робітників.

Звертаємось до вас - закликати Уряд відкликати законопроєкт, що стосується активів профспілок, припинити будь-які процеси відчуження активів профспілок та зловживання слідчими повноваженнями та відновити соціальний діалог. Останні зміни до трудового законодавства мають бути негайно відкликані. Уряд повинен змістовно консультуватися з соціальними партнерами щодо всіх реформ трудового законодавства та залучати профспілки до всіх програм, спрямованих на відновлення та відбудову України. Це в інтересах України та її народу, в інтересах Європейського Союзу та його людей.

Єврокомісія повинна чітко дати зрозуміти українському уряду, що процес вступу має означати також дотримання фундаментальних цінностей ЄС соціальної ринкової економіки, заснованих на соціальному діалозі та ролі соціальних партнерів, а також забезпечення повної поваги прав профспілок та соціальних прав. Атаки на профспілки та соціальні права мають припинитися!

Я також закликаю вас зустрітися з членськими організаціями ETUC та їхніми профспілками, під час вашого перебування в Києві, щоб краще зрозуміти їхню роботу та внесок у майбутнє країни ЄС, а також зрозуміти їхні занепокоєння та стан соціального діалогу в Україні. Ми готові співпрацювати з вашим офісом, щоб зробити це можливим.

Заздалегідь велике спасибі за увагу і підтримку в цих дуже важливих справах.

 

З повагою,

Ян Віллем Гудріаан Генеральний секретар EPSU