19052222 12 060323

Європейський парламент зробив важливий крок до припинення фіктивної самозайнятості та нестабільності на цифрових платформах праці.

 

Кур'єри, водії таксі, творці контенту, програмісти, клік-працівники, інженери та доглядальниці є одними з 28 мільйонів працівників, які отримають вигоду від положень доповіді Комітету з питань зайнятості, де пройшло сьогодні пленарне голосування.

Депутати Європарламенту проголосували за припинення системи фіктивної самозайнятості, яка використовується компаніями-платформами для скорочення витрат на шкоду оплаті та умовам праці працівників.

Голосування відбулося після акції ЄКП на підтримку чесної роботи на платформах під стінами Європейського парламенту.

Заходи, викладені в ухваленому сьогодні звіті, мають бути реалізовані:

- Право працівників на належний трудовий договір, який нарешті забезпечить їм такі права, як оплачувані лікарняні, оплачувані відпустки та ставки заробітної плати відповідно до національного законодавства або колективних договорів.

- Захист свободи на ринку праці справжніх самозайнятих працівників.

- Чесна конкуренція між компаніями, що гарантує, що ті, хто поважає закон, не будуть ущемлені.

Ці заходи допоможуть запобігти розмиванню європейської соціальної моделі спіраллю низхідної конкуренції, заснованої на ухиленні від виконання трудових, податкових та соціальних зобов'язань.

Прогрес тепер залежить від Європейської Ради. Під час головування Чехії Рада відхилила пропозицію, що перебувала під сильним впливом лобістів платформи, яка позбавила б "презумпцію зайнятості" сенсу для працівників.

ЄКП дякує доповідачам Європейського парламенту за їхню важку роботу і закликає Раду прийняти пропозицію, яка відповідає амбіціям, продемонстрованим сьогодні Європейським парламентом.

Конфедеративний секретар ЄКП Людовік Воет сказав:

"Занадто довго компанії-платформи, керовані мультимільйонерами, використовували лазівки в законодавстві, щоб уникнути своїх основних зобов'язань перед своїми працівниками і суспільством.

Вибух фальшивої самозайнятості призвів до того, що мільйони людей працюють довше за меншу платню, поставив у невигідне становище більшість підприємств, які грають за правилами, і збіднив наші державні служби через несплачені податки.

Сьогоднішнє голосування є важливим кроком на шляху до відновлення безпеки на роботі, забезпечення справедливості в економіці та захисту європейської соціальної моделі".

 

Джерело:

https://www.etuc.org/en/pressrelease/meps-support-full-rights-platform-workers