20230206 134137 090223

Мийники вікон не наражатимуться на підвищений ризик смертельних падінь після того, як профспілки переконали виробників не знижувати стандарти безпеки для драбин.

Падіння є другою основною причиною нещасних випадків зі смертельними наслідками на виробництві в Європейському Союзі: з моменту початку реєстрації Євростатом у 2014 році загинуло понад 3400 осіб.

Згідно з аналізом нещасних випадків у Німеччині, близько половини всіх виробничих травм, спричинених падіннями, пов'язані з драбинами.

Незважаючи на це, виробники хотіли встановити новий європейський стандарт для драбин, що використовуються мийниками вікон, який би мав нижчі вимоги до безпеки.

Підвищений ризик

Приставні драбини, які використовують мийники вікон, часто підтримуються опорою для підвищення стійкості.

Виробники, які домінують у комітеті зі стандартизації з цього питання (CEN/TC 93), хотіли зменшити ширину підніжжя драбини.

Це зробило б драбини більш нестійкими і збільшило б ризик нещасних випадків, як показало експертне дослідження пропозиції для ETUC.

Після розгляду цих висновків, а також цілеспрямованої кампанії з підвищення обізнаності, проведеної ЄКП та UNI Europa, Європейською федерацією профспілок прибиральників, члени CEN/TC 93 вирішили відкликати цю пропозицію.

Це означає, що мийники вікон і надалі користуватимуться чинними та посиленими стандартами безпеки для всіх драбин, як це передбачено в EN 131-2 "Драбини - Частина 2: Вимоги, випробування, маркування".

Ця робота є частиною кампанії ЄКП "Нульовий рівень смертності", спрямованої на викорінення нещасних випадків на виробництві в Європі до 2030 року.

Конфедеральний секретар ЄКП Ізабель Шьоманн сказала:

"З огляду на те, що сотні людей щороку гинуть на роботі через падіння, будь-яка спроба знизити стандарти безпеки для драбин є явно безвідповідальною.

"Мийники вікон виконують небезпечну роботу, і важливо, щоб вони мали найвищі стандарти безпеки.

"Люди йдуть на роботу, щоб заробляти на життя для себе і своєї сім'ї - ніхто не повинен йти з дому, хвилюючись, що він не повернеться".

сказав регіональний секретар UNI Europa Олівер Ретіг:

"Цей випадок показує, як сильний голос профспілок за столом переговорів ставить безпеку працівників на перше місце.

Багато стандартів, встановлених на європейському рівні, мають глибокий вплив на життя працівників.

Щоб забезпечити позитивний вплив, національні та європейські органи стандартизації повинні консультуватися з профспілками та залучати їх з самого початку, а не пропонувати стандарти, які підривають безпеку працівників".

Примітки

Дослідження про безпеку горищних драбин і сходів

Статистика Євростату про нещасні випадки на виробництві 

  

Маніфест "Нуль смертей на роботі"

 

Джерело:

https://www.etuc.org/en/pressrelease/unions-protect-window-cleaners-falls