5 150223

Заробітні плати не відображають зростання вартості життя і навряд чи наздоженуть її в найближчому майбутньому, попередила сьогодні Європейська комісія.

 

Про це йдеться у зимовому економічному прогнозі Комісії на 2023 рік:

- "Зростання номінальної заробітної плати продовжилося темпами, нижчими за темпи інфляції, що призвело до подальшого зниження купівельної спроможності працівників.

- Поточна заробітна плата багатьох працівників все ще відображає розрахунки по заробітній платі, узгоджені до прискорення інфляції в минулому році.

- Повне відновлення втраченої купівельної спроможності все ще видається малоймовірним у прогнозованій перспективі,-

заявила Генеральний секретар ЄКП Естер Лінч:

"Сьогоднішній прогноз є ще одним доказом того, що інфляція викликана спіраллю "прибуток-ціни" і не має нічого спільного з підвищенням заробітних плат, які залишаються набагато нижчими за зростання прожиткового мінімуму.

Мільйони людей борються за те, щоб мати їжу на столі та обігріти свої домівки, в той час як енергетичні та харчові компанії отримують рекордні прибутки в результаті цінових спекуляцій.

Попередження Комісії про те, що купівельна спроможність не відновиться, є абсолютно неприйнятним. Настав час усунути справжню причину інфляції, оподатковуючи надприбутки та допомагаючи її жертвам шляхом підвищення заробітної плати відповідно до прожиткового мінімуму.

Інвестиції

Прогноз також показує, що європейська економіка зростала швидше, ніж очікувалося в минулому році, і що країни-члени скорочують свій борговий коефіцієнт швидше, ніж того вимагають правила ЄС.

Водночас, прогноз оголює негативні наслідки для домогосподарств та державних інвестицій від рішення Європейського центрального банку підвищити відсоткові ставки.

Про це заявила Конфедеративний секретар ЄКП Лійна Карр:

"Сильніше, ніж очікувалося, економічне зростання, представлене в сьогоднішньому прогнозі, є підтвердженням заходів економічної підтримки, запроваджених на національному рівні та на рівні ЄС у відповідь на пандемію та енергетичну кризу.

Він показує, що будь-яке повернення до жорсткої економії було б помилковим як в принципі, так і на практиці. Для забезпечення соціально справедливого переходу до зеленої економіки необхідні значні державні інвестиції.

 Сильний економічний розвиток Європи вже зараз знаходиться під загрозою через рекордне зростання процентних ставок, які не тільки збільшують тиск на сім'ї, які і так перебувають у скрутному становищі, але й перешкоджають як державним, так і приватним інвестиціям", - підкреслюється в заяві.

"ЄС повинен підтримувати і розширювати антикризові заходи, такі як програми Next Generation EU і SURE, і зробити проінвестиційну політику постійною за допомогою фундаментальної реформи економічного управління".

https://www.etuc.org/en/pressrelease/eu-warns-wages-wont-catch-cost-living-anytime-soon