7175 160223 

Під час свого дводенного візиту Генеральний директор обговорить з Президентом Молдови та представниками МОП вплив конфлікту в сусідній Україні.

Генеральний директор МОП Гілберт Ф. Хунбо перебуває в Республіці Молдова з першим офіційним візитом до регіону після свого обрання.

Хунбо проведе переговори з президентом Молдови Майєю Санду та міністром праці та соціального захисту Олексієм Бузу. Дискусії будуть зосереджені на тому, як МОП може надалі підтримувати Молдову у зменшенні впливу війни в Україні на країну, а також на пріоритетах Генерального директора на найближчі роки.

Він також зустрінеться з Ігорем Зубку, президентом Національної конфедерації профспілок, та Леонідом Цереску, президентом Національної конфедерації роботодавців. 

МОП має портфель проектів технічної допомоги в Молдові із загальним бюджетом 3,6 млн. доларів США.  Вони охоплюють створення робочих місць та умови праці, включаючи офіційне працевлаштування, безпеку та гігієну праці, мінімальну заробітну плату, догляд за дітьми та професійну підготовку.

Генеральний директор візьме участь у відкритті нової співпраці між МОП та Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань (SECO), яка охоплює питання сприяння зайнятості, розвитку навичок, формалізації та можливостей на ринку праці для вразливих груп населення Молдови, включаючи молодь, жінок та сільські громади. 

Хунбо також проведе дискусії з місцевими представниками ООН та партнерами з розвитку щодо пріоритетів на наступний період.

Хоча розрив у розвитку між Молдовою та рештою Європи скоротився, країна все ще має один з найнижчих показників доходу на душу населення та валової заробітної плати на одного працівника у Східній Європі.

Вона стикається з низкою проблем, включаючи старіння населення, постійну еміграцію та обмеженість структурних перетворень. Незавершений економічний перехід і часткові реформи управління також впливають на країну.  З початку війни в лютому 2022 року Молдова прийняла близько 675 000 українських біженців.

Вероніка Томка, спеціаліст з комунікацій, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .