ФОТО ГЕНДИРЕКТОРА

За ініціативи Генерального директора Міжнародної організації праці в онлайн форматі відбулася зустріч з сторонами соціального діалогу Національної тристоронньої соціально-економічної комісії та Спільного представницького органу профспілок.

Метою зустрічі було оновлення найбільш важливих пріоритетів, які стоять перед українським урядом, профспілками та роботодавцями в умовах війни, яка триває майже рік, та посилення допомоги соціальним партнерам з боку МОП.

У зустрічі взяли участь співголова НТСЕР, голова ФПУ Григорій Осовий, заст. Голови ФПУ Олександр Шубін, заст. Голови КВПУ Наталія Левицька,  співголова НТСЕР Анатолій Кінах, заст. Міністра економіки України Тетяна Бережна, Генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов, Президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошніченко та Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук.

Під час свого виступу Генеральний директор підкреслив, що агресія російської федерації проти України призвела до руйнівної гуманітарної кризи, яка спричинила великі людські жертви, масове руйнування інфраструктури та величезні страждання. Він заявив про непохитну підтримку України. Наразі керівні структури МОП готують нараду, на якій будуть визначати обсяги та механізми допомоги нашій країні. Пропозиції, висловлені під час зустрічі з соціальними партнерами, взяті до уваги.

Водночас Жільбер Унгбо відзначив, що оскільки тепер Україна набула статусу країни-кандидата в члени ЄС – необхідні реформи в сфері трудового законодавства і соціального діалогу в бік його посилення. МОП готова консультувати соціальних партнерів в Україні в процесі розробки відповідних кодексів та законопроєктів. Зокрема, він підкреслив, що  МОП найближчим часом розширить свою присутність в Україні.

Заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна подякувала МОП за підтримку та поінформувала про основні виклики, які стоять перед українською економікою в умовах воєнного стану. Вона поінформувала про масштабні руйнування, зокрема критичної інфраструктури, та дії уряду щодо запобіганню безробіття, надання допомоги постраждалим та  безробітним.

«Уряд, роботодавці та профспілки вживають всіх заходів, щоб поліпшити становище на ринку праці. Функціонують програми «ЄРобота», кредитування для малого і середнього бізнесу, допомоги переміщеним підприємствам», - повідомила пані Бережна.

На пріоритетах спільної роботи України і МОП щодо збереження і розвитку людського потенціалу зупинився Голова Об’єднання організацій роботодавців України (ООРУ) Анатолій Кінах. За його словами, окрім 4,8 млн. українців за кордоном, ще 7 млн. стали внутрішніми переселенцями, 60% з них втратили роботу.

Він запропонував МОП об’єднати зусилля по адаптації чинної програми «Гідна праця» щодо професійної реабілітації та створення умов для зайнятості осіб із інвалідністю, а також психосоціальної реабілітації працюючих через організацію роботи відповідних центрів.

Анатолій Кінах також подякував Міжнародній організації праці, зокрема Офісу в Будапешті, за організацію спільного проєкту по підвищенню стійкості бізнесу в умовах війни. В його рамках триває проведення циклу семінарів, згодом почнеться навчальна програма для підприємців із залученням сертифікованих тренерів МОП з програми SURE.

Він також звернувся до МОП із закликом виключити із своїх членів країну-агресора росію та закрити відповідне регіональне представництво в москві, перенісши його в іншу країну.

Представник ФРУ Руслан Іллічов розповів, що за підтримки МОП роботодавці в 2023 році планують провести або взяти участь у 10 міжнародних виставкових заходах.

Голова ФПУ Григорій Осовий  висвітив низку актуальних питань, які стоять перед соціальними партнерами, а також поінформував про поточні завдання, які реалізують профспілки.

53

Зокрема Г. Осовий привернув увагу учасників зустрічі до Програми гідної праці для України, яка була підписана, узгоджена з МОП, соціальними партнерами і розрахована на реалізацію на період до 2024 року. Він зазначив: «Ми були всі сповнені оптимізму і рішучості неухильно рухатися по шляху імплементації міжнародного законодавства у сфері трудових і соціальних відносин і досягати кращого успіху для добробуту людей. Але нажаль війна перекреслила багато з того, що ми хотіли б зробити. Тим не менше, ми не відступимо від цілей  створення достатньої кількості робочих місць, забезпечення гідної праці, соціального захисту безпеки і охорони здоров’я на робочих місцях, ефективності соціального діалогу. Всі  ці питання залишаються наразі актуальними, а деякі з них взагалі стали домінуючими, зокрема потреба в консолідації дій влади, громадянського суспільства, профспілок і роботодавців задля потужного протистояння російській агресії і перемоги українського народу за незалежність і право вибору самих українців стати членами великої європейської сімї.

Очільник ФПУ підкреслив, що існує низка питань, які потребують обговорення і посилення співпраці задля досягнення кращих результатів: «Україна визначила для себе курс на євроінтеграцію, отримала статус кандидата і має тверді наміри до того щоб у короткий час набути членства у ЄС, а для цього потрібно виконати велику «домашню» роботу з гармонізації національного законодавства до законодавства ЄС. Якщо виходити з оцінок цієї роботи, то європейські колеги, які нещодавно брали участь у саміті Україна-ЄС констатували, що Україна знаходиться ще на початковому етапі в реалізації необхідних реформ у сфері праці і соціальної політики. Хоча на сьогоднішній день прийнято достатньо багато законодавчих актів і рішень, нам конче потрібна взаємодія і допомога МОП, а також експертного середовища ЄС для того, щоб ці законодавчі акти безпосередньо відповідали міжнародним трудовим нормам і стандартам. Поки що виконуючи цю роботу в більшій мірі самостійно, ми маємо різні точки зору, маємо суперечливі позиції, і це дещо гальмує процес імплементації цього законодавства і процес приведення його до міжнародних стандартів. Уряд теж поставив перед собою завдання розробити трудовий і соціальний кодекси, які мають узагальнити кращі практики і міжнародні норми. Це колосальна робота, яку належить виконати практично впродовж поточного року. Лідер профспілок звернувся до МОП з проханням надати допомогу, щоб у рамках НТСЕР, яка відновила свою роботу, знайти взаємоузгоджені позиції, концепти цієї роботи і зрозуміло організувати її так, щоб це не було лише справою Уряду, а водночас справою Уряду, профспілок і роботодавців.

Голова ФПУ підкреслив важливість технічної допомоги МОП в умовах активної законотворчої діяльності в країні: «Звичайно ми також маємо питання, які торкаються зміцнення інституційної спроможності самих профспілок, належно виконувати свої функції. Нам потрібен результативний соціальний діалог по законопроєктам,   нормативно-правовим актам, які ініціює Уряд, а це великий масив роботи. За минулий рік було підготовлено біля 500 різноманітних нормативно-правових актів, які потрібно аналізувати, відповідно надавати пропозиції, проводити їх узгодження і так далі.  І тому створення або розширення присутності МОП в Україні ми вітаємо як можливість включення на всіх цих етапах представників і експертів МОП».

Григорій Осовий приділив увагу і питанню відтворення трудового потенціалу, зокрема щодо життєдіяльності людей з інвалідністю. Адже, цілком очевидно, що війна завдає величезної шкоди в т.ч. життю і здоров’ю людей і безперечно та матеріальна база, яка є у професійних спілок, а це санаторно-курортні заклади, реабілітаційні центри, повинна ефективно використовуватися для людей, які потребують підтримки і лікування.

«Після  завершення  війни і повернення до робочих місць багато людей, які вчора працювали на виробництві, а сьогодні зі зброєю в руках захищають нашу країну, будуть потребувати реабілітації, відновлення здоров’я. І цю матеріальну базу нам необхідно конче зберегти. Нам прикро говорити про те, що Уряд підготував законопроект, яким передбачається передати її в державну власність», – сказав він.

Висвітлюючи актуальне питання забезпечення стійкості профспілкових організацій, Г. Осовий зазначив: «Ми дійсно маємо великі потреби, оскільки в частині регіонів, які були в окупації, частині регіонів, які знаходяться зараз під окупацією, або там, де йдуть активні бойові дії, зруйновані будинки профспілок. У деякій мірі йде згортання профспілкової діяльності, яка унеможливлюється через воєнні дії. І нам потрібно в цій масштабній роботі з формування національного законодавства навчати профспілковий актив вмінню вести відповідну роботу, зокрема колективно-договірну, і представляти та захищати інтереси працівників, у т.ч. це стосується осіб, які постраждали на виробництві від російської збройної агресії. Це потребує масштабного навчання профспілкових активістів та інспекторів праці».

На завершення Голова ФПУ подякував МОП за надану фінансову допомогу для розміщених у профспілкових закладах внутрішньо переміщених осіб, які потребують і підтримки, і працевлаштування, і забезпечення харчуванням.

Голова ФПУ звернувся до Гендиректора МОП із закликом ініціювати виключення зі складу МОП країни-агресора росії та перевести регіональне представництво МОП з москви в іншу країну.

Під час зустрічі виступив О. Шубін, який доповнив виступ Голови ФПУ і також подякував МОП за постійну і неухильну підтримку в умовах війни.

Пресцентр, Департамент міжнародних зв’язків

Федерації профспілок України