cc6edb3d 7bb6 ed11 83fe 000d3adf7f4b

Оуен Тюдор, заступник Генерального секретаря МКП:

 

Глобальний профспілковий рух ґрунтується на солідарності. Солідарність з жінками в Міжнародний жіночий день (8 березня), особливо в Афганістані, Ірані та Україні; солідарність з профспілками, які стикаються з репресіями в таких країнах, як Білорусь, Есватіні, Гонконг, М'янма і зовсім недавно в Тунісі; солідарність з працівниками, які стикаються зі стихійними лихами, часто посиленими людськими рішеннями, такими як триваюча пандемія Covid-19 і реагування на недавні землетруси в Туреччині та Сирії.

Але ми не просто реагуємо на погані новини. Цього місяця Робоча група буде тиснути на Адміністративну раду МОП щодо країн, які перебувають у зоні ризику, і права на страйк - основного останнього засобу захисту і просування інтересів трудящих.

На нашій позачерговій Генеральній раді 11 березня ми приймемо важливі рішення щодо виходу з кризи, з якою ми зіткнулися як організація. І ми продовжимо відстоювати аргумент, що вища заробітна плата і соціальний захист для всіх - це добре для працівників і добре для економіки.

Забігаючи наперед, ми повеземо вимогу профспілок про укладення Нового соціального договору до Токіо на початку квітня, де наша членська організація РЕНГО домовилася про зустріч з прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісідою, який цього року головуватиме на саміті G7.

І ми готуємося до вирішального дня дій, 28 квітня, коли темою Міжнародного дня пам'яті трудящих буде "Організація в ім'я здоров'я та безпеки".

На знак солідарності!

 

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/IMG/html/camcom_newsl_en_230306_en.html

Як в Україні?

Міжнародний жіночий день 8 березня 2023 року випадає на середу. Цей день мав бути вихідним для українців. Однак відповідно до статті 6 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" під час воєнного стану додаткові вихідні скасовуються.

Таким чином, офіційного вихідного 8 березня українці не отримають. Втім, рішення про надання вихідного дня кожен роботодавець приймає індивідуально. У недержавних компаніях працівникам можуть (але не зобов'язані) схвалити вихідний на Міжнародний жіночий день.

Крім 8 березня, вихідних в 2023 році також не буде на Великдень, Трійцю і День незалежності України. Однак якщо воєнний стан на той час закінчиться, то українцям повернуть дні відпочинку.

В Україні в майбутньому можуть скасувати святкування 8 березня та вихідний на його честь через зв'язок свята із радянським режимом. У ВР пропонують 25 лютого відзначати День української жінки замість 8 березня. Цей законопроект поки що перебуває на стадії голосування.

 

Джерело:

https://www.unian.ua/lite/holidays/vyhodnoy-na-8-marta-2023-kak-budut-otdyhat-ukraincy-12139941.html