Public Private sector EFFICIENCY cover 950 px web

 

Про це зазначено у її відповіді Генеральному секретарю Європейської федерації профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО - EPSU) Яну Гудріаану, який звернувся до Європейської Комісії з огляду на  Саміт Україна-ЄС 3 лютого ц.р.

 

«Шановний пане Генеральний секретар!

Я хотіла б подякувати Вам за Ваш лист і привітати підтримку, надану Європейською федерацією профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО) Україні та її народу. Я також високо ціную зусилля, які докладають українські профспілки для допомоги населенню в нинішніх надзвичайно складних умовах, і визнаю важливість участі соціальних партнерів у відновленні країни.

Я належним чином узяла до відома занепокоєння, висловлені у Вашому листі щодо поточних реформ трудового законодавства, загального функціонування соціального діалогу та становища профспілок в Україні.

Я високо ціную зусилля, які докладають українські профспілки для допомоги населенню в нинішніх надзвичайно складних умовах, і визнаю важливість участі соціальних партнерів у відновленні країни.

Я належним чином узяла до відома занепокоєння, висловлені у Вашому листі щодо поточних реформ трудового законодавства, загального функціонування соціального діалогу та становища профспілок в Україні.

Дозвольте мені ще раз наголосити на важливості, яку Комісія надає ролі соціального діалогу як важливого та корисного інструменту ефективно функціонуючої соціальної ринкової економіки. Нещодавно це було ще раз підтверджено у Повідомленні Комісії «Зміцнення соціального діалогу в Європейському Союзі: використання його повного потенціалу для управління справедливими перехідними процесами» та у пов’язаній з ним пропозиції щодо Рекомендації Ради, яка визначає шляхи подальшого зміцнення країнами соціального діалогу та колективних переговорів на національному рівні.

У Повідомленні чітко вказано на необхідність сприяння соціальному діалогу та колективним переговорам як складовим процесу розширення ЄС. Повноправне членство українських профспілок в ЄФПГО сприяє підготовці їх до участі в соціальному діалозі на рівні ЄС.

Під час зустрічей з українською владою, як на міністерському, так і на технічному рівнях, Комісія систематично наголошує на необхідності покращення та просування соціального діалогу. У зв’язку з цим ми належним чином враховуємо результати міжнародних розглядів, зокрема, пов’язаних з імплементацією конвенцій Міжнародної організації праці про свободу асоціації та сприяння колективним переговорам, у тому числі щодо відчуження майна.

Що стосується конкретно проекту Закону «Про працю», то з Україною продовжується технічний обмін думками з метою надання їй підтримки в досягненні мети розробки законодавства відповідно до законодавства ЄС, а також заохочення та поваги до соціального діалогу.

Нещодавно опублікований робочий документ Комісії, який містить аналітичний звіт для України у відповідь на її заявку на членство в ЄС, також вказує на необхідність усунення Україною значних недоліків у трудовому законодавстві та покращення соціального діалогу.

ЄС буде продовжувати стежити за розвитком трудового законодавства України та заохочуватиме належне залучення соціальних партнерів до його підготовки.

Дозвольте мені подякувати Вам за участь ЄФПГО у вирішенні цих важливих питань та запросити Вас і надалі ділитися будь-якими конкретними занепокоєннями зі службами Європейської комісії.

З повагою,

 

Урсула фон дер Ляєн,

Президент Європейської комісії".

 

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ