arton26652 69d45

 

Історична та сучасна расова спадщина колоніалізму та рабства все ще формує життя та засоби до існування мільйонів людей по всьому світу.

 

Посилення ультраправих у багатьох частинах світу ще більше розпалює расизм, дискримінацію та ксенофобію. Настав час демонтувати перехресні системи гноблення та дискримінації, які увічнюють системний расизм у наших суспільствах та у світі праці.

Расова дискримінація продовжує впливати на мільйони працюючих людей по всьому світу, відмовляючи їм у гідності, повазі та рівних можливостях.

Нинішні численні кризи – охорони здоров’я, соціально-економічна, спричинені Covid-19, кліматична криза, глобальний мир і стабільність, що загострилися через війну в Україні, вартість життя - непропорційно тяжіють над жінками та чоловіками, які надто довго перебували на узбіччі наших суспільств через дискримінацію, ізоляцію, експлуатацію та зловживання.

Пандемія Covid-19 викрила та поглибила расову нерівність щодо доступу до освіти, охорони здоров'я та працевлаштування. До пандемії расистські налаштовані працівники вже були надмірно представлені на ненадійних низькооплачуваних роботах без доступу до соціального захисту або з недостатнім доступом до нього. Це робить їх особливо вразливими до нинішньої надзвичайної ситуації з прожитковим мінімумом, оскільки багато хто з них змушений працювати за сумісництвом або наражається на ризик бідності на робочому місці.

Навіть на роботі расизовані працівники щодня стикаються з дискримінацією:

У Великій Британії, згідно з доповіддю БКТ, расизм впливає на кожен аспект життя чорношкірих робітників: від найму і звільнення, навчання і просування по службі до розподілу змін і відпусток.

Спеціальний доповідач ООН з питань сучасних форм расизму, расової дискримінації, ксенофобії та пов'язаної з ними нетерпимості проголосив глобальну кліматичну кризу кризою расової справедливості. Маргіналізовані за расовою, етнічною та національною ознаками групи людей живуть у районах, які найбільше постраждали від забруднення, втрати біорізноманіття та зміни клімату, а також найбільше страждають від міграції, спричиненої кліматичними змінами.

Профспілки по всьому світу організовують і проводять кампанії проти расизму та ксенофобії:

Створення мереж чорношкірих робітників або антирасистських мереж для посилення активізму робітників.

Розробка програм, спрямованих на боротьбу з нормалізацією ультраправого дискурсу, побудованого на небезпечних наративах про расу, які розділяють трудящих.

Активізуючи зусилля, спрямовані на те, щоб їхні структури були більш інклюзивними та відображали інтереси робітників, яких вони представляють.

21 березня профспілки закликатимуть до расової справедливості скрізь: на наших робочих місцях, у наших громадах і в наших рядах. Неможливо знайти повноцінне рішення множинної перехресної кризи, якщо не усунути першопричини системного расизму належним чином.

Ми закликаємо до укладення Нового суспільного договору для забезпечення більш справедливого, інклюзивного та стійкого відновлення задля побудови більш демократичних суспільств.

Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) представляє 200 мільйонів членів 338 членських організацій у 168 країнах і територіях.

За додатковою інформацією звертайтеся до прес-служби МКП за телефоном +32 2 224 02 53 або електронною поштою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/organising-against-racism?lang=en

 

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ