изображение viber 2023 03 27

 

Тюремні вироки лідерам профспілок у Білорусі, залишені сьогодні в силі, свідчать про необхідність дій ЄС на підтримку профспілкових активістів, які виступають проти авторитарного режиму країни.

Верховний суд Білорусі сьогодні відхилив апеляції трьох профспілкових лідерів, засуджених до 7 з половиною років ув'язнення за участь у продемократичних протестах.

Олександр Ярошук і Сергій Антусевич, президент і віце-президент Конгресу демократичних профспілок (БКДП), були засуджені до 4 і 2 років ув'язнення відповідно.  Ірину Буд-Хусаїм, яка була бухгалтером профспілки, засудили до 1,5 року ув'язнення.

Це пародія на правосуддя, а Верховний суд виніс рішення заочно, навіть не запросивши на засідання засуджених профспілкових активістів.

Вони є одними з більш ніж 30 профспілкових лідерів, які були затримані в ході репресій проти незалежної профспілкової діяльності, що призвели до розпуску БКДП і чотирьох її дочірніх профспілок, оскільки профспілкові активісти виступали за демократичні права, свободи та інтереси трудящих.

Генеральний секретар ЄКП Естер Лінч заявила:

"Профспілкові діячі Білорусі знаходяться на передовій у боротьбі за демократію і права людини - вони потребують нашої повної підтримки.

Ми не можемо змиритися з тим, що незалежні профспілки знищуються, а профспілкових діячів називають екстремістами і відправляють до в'язниці за те, що вони виступають на підтримку демократії та інтересів своїх членів і широких верств трудящих. Профспілкова діяльність не є злочином.

Нам потрібно більше, ніж рішуча заява про це від ЄС. Він повинен вжити всіх можливих заходів, щоб білоруська влада негайно і беззастережно звільнила ув'язнених профспілкових активістів, а також припинила переслідування і репресії проти незалежних профспілок та осіб, які здійснюють свої права людини.

Багато профспілкових активістів були змушені покинути країну через переслідування з боку режиму. Ми повинні підтримати їх і в наших країнах".

 

Джерело:

https://www.etuc.org/en/pressrelease/belarus-prison-sentences-demand-strong-eu-stand-trade-unions