ap20229633239545 edit custom a5800e79940656525670830934bd6e29af381c6e s1100 c50

Білорусь не виконала ключові висновки Комісії МОП з розслідування 2004 року, а режим Лукашенка продовжує переслідування профспілкових активістів, ув'язнивши за останні місяці кількох профспілкових лідерів і співробітників та ліквідувавши профспілки.

Минулого тижня тристоронній Адміністративний комітет МОП дійшов висновку, що будь-яка взаємодія МОП з Білоруссю, за винятком забезпечення негайного і повного виконання рекомендацій Комісії з розслідування, буде заморожена, і представив відповідну резолюцію на цьогорічній Міжнародній конференції праці.

Резолюція закликає уряди, а також соціальних партнерів

- Переглянути будь-які відносини, які вони мають з Білоруссю.

- Поважати принцип не примушувати біженців або шукачів притулку повертатися до Білорусі (non-refoulement), враховуючи ризики, яким там піддається будь-який профспілковий діяч або правозахисник.

МОП також офіційно попередила інші міжнародні організації про невиконання Білоруссю рекомендацій розслідування 2004 року і попросила їх переглянути будь-яку співпрацю з Білоруссю і "якнайшвидше припинити будь-яку діяльність, яка могла б прямо чи опосередковано виправдати відсутність дій, спрямованих на виправлення ситуації з недотриманням прав профспілок у країні".

Вона також закликає уряд Лукашенка прийняти терміново тристоронню місію МОП для вивчення ситуації, включаючи відвідування незалежних профспілкових лідерів та активістів, які перебувають у в'язницях або під вартою.

24 березня Верховний суд Білорусі відхилив апеляцію на тюремні вироки, винесені посадовим особам і співробітникам незалежного профспілкового центру БКДП Олександру Ярошуку, Сергію Антусевичу та Ірині Бут-Хусаїм. Олександр Ярошук є членом Адміністративної ради МОП.

"Це дуже рішучі заходи з боку МОП. Міжнародний тиск буде продовжуватися і посилюватися до тих пір, поки уряд Лукашенка не буде поважати основоположні права працівників на свободу об'єднань і ведення колективних переговорів. Рішення Верховного суду показує, що уряд продовжує ігнорувати МОП і нехтувати міжнародним правом. Ми знову закликаємо владу зняти звинувачення з профспілкових активістів за те, що вони просто здійснюють законну профспілкову діяльність, і негайно звільнити їх з в'язниці", - заявила Президент МКП Акіко Гоно.

Серед інших ключових рішень Адміністративної ради - підготовка МОП регламенту для кращого забезпечення гідної праці в економіці платформ і реалізація нової стратегії щодо гідної праці в ланцюгах поставок. Обговорення також включали огляд стратегії МОП у сфері безпеки та гігієни праці, яка тепер є одним з основних прав на працю, а також діяльність МОП в Україні, Бангладеш, М'янмі та Венесуелі.