B442DA5B D234 4C01 BB51 2B20942171D7 w408 r1 s

Шановні колеги!

Дякуємо за підтримку кампанії BKDP.

Як вам відомо, 24 березня Верховний суд прийняв рішення залишити в силі вироки колегам з БКДП. ЄКП та РЕРР негайно засудили це рішення та закликали ЄС до рішучої підтримки незалежних профспілкових активістів у Білорусі та з Білорусі.

Це рішення було прийнято на тому ж тижні, що й рішення Адміністративної ради МОП щодо винесення резолюцію на розгляд Міжнародної конференції праці в червні цього року відповідно до параграфу 33 Статуту МОП. Рішення було прийнято шляхом голосування при значній кількості тих, хто утримався.

Резолюція закликає уряди, а також соціальних партнерів переглянути будь-які відносини, які вони мають з Білоруссю, і дотримуватися принципу не примушувати біженців або шукачів притулку повертатися до Білорусі (non-refoulement), враховуючи ризики, яким там піддається будь-який профспілковий діяч або правозахисник.

МОП також закликала уряд Лукашенка прийняти термінову тристоронню місію МОП для вивчення ситуації, включаючи відвідування незалежних профспілкових лідерів та активістів, які перебувають у в'язницях або під вартою.

Після нашої дискусії на засіданні Виконавчого комітету минулого місяця ми закликаємо всі членські організації продовжувати підтримувати незалежних профспілкових діячів БКДП:

Участь у різних символічних акціях, що проводяться BKDP / Salidarnast, починаючи з 19 квітня 2023 року - рівно через рік після арештів (деталі кампанії тут);

Інформування вашого уряду про рішучу підтримку проєкту резолюції, поданого на Міжнародну конференцію праці;

Звернутися до дипломатичних служб вашого уряду з проханням сприяти відвідуванню засуджених профспілкових активістів у колонії - наразі до них допускаються лише найближчі родичі;

Проведення інших акцій, спрямованих на засудження репресій і підтримку ув'язнених профспілкових активістів (див., наприклад, кампанію "Солідарність") та членів їхніх сімей (наприклад, допомога дітям у здобутті освіти за кордоном).

16-17 травня БКДП/Салідарність і PERC планують провести конференцію солідарності з білоруськими незалежними профспілками у Вільнюсі за підтримки литовських профспілок і МОП ACTRAV. Це буде нагода завершити глобальну кампанію з огляду на Міжнародну конференцію праці, а також зустрітися з білоруськими братами і сестрами - тими, хто виїхав з країни, а також тими, хто продовжує працювати в Білорусі - і родичами ув'язнених колег. Будь ласка, повідомте нас, зв'язавшись з Годою (Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.), якщо ви / ваш представник маєте намір взяти участь у цій зустрічі, щоб ми могли допомогти організаторам врахувати це. Зустріч відбудеться в готелі "Панорама" англійською та російською мовами.

Ми повідомимо про інші можливі заходи після цієї зустрічі. Зверніть увагу, що виконуючий обов'язки президента БКДП також виступить на Конгресі ЄКП.

На знак солідарності,

Естер Лінч

Генеральний секретар

ЄКП та ПЄРР