336911977 173028539008557 4500889232949718863 n

У заяві на весняних засіданнях Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Світового банку МКП і її глобальні партнери-спілки закликають міжнародні фінансові установи (МФУ) переглянути багатосторонню систему і вжити рішучих заходів для забезпечення нового соціального контракту для сталого відновлення.

 

У ці неспокійні часи ці інституції повинні допомогти відновити довіру шляхом посилення демократичної підзвітності та сприяння загальному процвітанню.

Вказуючи на зростаючі атаки на фундаментальні права трудящих, включаючи право на страйк, у заяві зазначається, що "в той час як заробітна плата працівників і резерви країн коштують все менше і менше, корпоративне завищення цін і фінансові маніпуляції збільшують прибутки за рахунок споживачів і ланцюжків поставок".

Ключові вимоги глобальних профспілок включають:

- Стале вирішення боргової проблеми для запобігання зростаючому ризику системної кризи суверенного боргу та відмова від провальної політики приватизації та жорсткої економії.

- Підтримка гідної праці та соціального захисту, з повною зайнятістю та фундаментальними правами, включаючи свободу об'єднань, колективні переговори та безпечну і здорову працю.

- Демократична підзвітність інвестицій для подолання ерозії якісних робочих місць та послуг, спричиненої приватизацією, дерегуляцією та фінансіалізацією.

- Справедливий перехід - Світовий банк і МВФ "повинні тісно співпрацювати з профспілками, щоб енергетичний перехід став можливістю запропонувати гідну роботу і доступну, стійку енергію для всіх".

- Зміна тенденцій недостатнього інвестування, фінансових спекуляцій та корпоративної концентрації влади і багатства задля забезпечення інклюзивного економічного майбутнього та реалізації Цілей сталого розвитку.

Заява завершується низкою конкретних політичних вимог до МФО. Вони включають заклик до них "співпрацювати з урядами та профспілками для підтримки безпрецедентних державних інвестицій, які відповідають соціальним потребам, стимулюють створення робочих місць та будують стійке та справедливе майбутнє", в той час як МВФ закликають підтримувати прогресивне оподаткування, а звіт Світового банку "Сприятливе бізнес-середовище" має сприяти підвищенню, а не зниженню трудових стандартів.

Джерело: https://www.ituc-csi.org/imf-world-bank-spring-meetings...