arton26712 3a06a

МКП вимагає від уряду Казахстану негайно виконати рекомендації МОП, відновити статус Профспілки працівників паливно-енергетичного комплексу як визнаної галузевої профспілки та провести реформи для подолання дискримінації в секторі.

Це сталося після того, як 11 квітня понад сотню нафтовиків було заарештовано за демонстрацію в столиці Казахстану Астані, щоб привернути увагу до несправедливого, експлуататорського та непристойного поводження з ними.

Вони протестували після того, як близько 250 нафтовиків були звільнені в місті Жанаозен компанією "Алі Бер" після того, як вона втратила контракт з державною нафтогазовою компанією "Казмунайгаз". У 2011 році там загинуло 17 людей і ще сотня була поранена, коли сили безпеки жорстоко припинили кількамісячну мирну акцію протесту проти заробітної плати та умов праці, в якій брали участь тисячі людей.

Змістовний соціальний діалог

Президент МКП Акіко Гоно cказала: "Це типово для корумпованого способу управління нафтогазовою галуззю в Казахстані, і все це за рахунок трудящих. Казмунайгаз переміщує контракти між різними компаніями-операторами, щоб погіршити умови праці. Ці компанії звільняють своїх працівників, коли втрачають контракти, а нова компанія-переможець знову наймає деяких, але не всіх, і, як правило, на гірших умовах.

Цьому треба покласти край. Існують легкодоступні рішення, які дозволять управляти справами набагато справедливіше і нададуть працівникам право голосу. Це покращить умови в секторі та підвищить продуктивність. Соціальний діалог і колективні переговори є найкращими засобами для досягнення прозорості, стабільності та стійкості, але вони не можуть бути справжніми, коли свобода об'єднань обмежується законодавчо і на практиці.

Ми вимагаємо повного виконання рекомендацій МОП щодо Казахстану, в тому числі щодо свободи об'єднань, та реєстрації Профспілки працівників паливно-енергетичного комплексу. Це призведе до змістовного соціального діалогу та переговорів, що є основою для подолання корупції в секторі та забезпечення гідної праці.

Крім того, всі звинувачення проти працівників, які протестували на цьому тижні, мають бути зняті. Завдяки реформам, яких ми вимагаємо, вони матимуть канал для висловлення своїх занепокоєнь, і наступної кризи можна буде уникнути".

На зустрічах з Комітетом МОП із застосування стандартів, з кількома посадовими особами МОП та місією МКП в країні уряд Казахстану пообіцяв виконати рекомендації МОП. Однак він зробив лише скромні кроки для покращення процесів вирішення колективних спорів та спрощення проведення страйків шляхом внесення змін до трудового законодавства. Він повинен піти далі і сприяти проведенню справжніх колективних переговорів. Він має забезпечити повну свободу об'єднань у законодавстві шляхом внесення змін до законодавства про профспілки, а також на практиці шляхом сприяння, а не перешкоджання реєстрації профспілок. Це повинно включати членські організації МКП - Конфедерацію незалежних профспілок Казахстану та Профспілку працівників паливно-енергетичного комплексу.

 

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/kazakhstan-stop-corrupt-practices?lang=en