20230511 160318 1

15-й Конгрес Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) відбудеться з вівторка 23 по п'ятницю 26 травня 2023 року в Verti Music Hall, у Берліні, Німеччина.

 

На Конгрес прибудуть близько 600 національних профспілкових делегатів, серед яких генеральні секретарі та/або президенти 93 національних профспілкових організацій з 41 європейської країни, 10 європейських галузевих профспілкових федерацій та спеціальні гості з Європи та з-за кордону.

Протягом чотирьох днів європейські профспілкові лідери обговорюватимуть вимоги та пріоритети профспілок для забезпечення Справедливої угоди для працівників. Вони обміняються думками про оновлення профспілок, про майбутнє праці, про нову економічну модель для людей і планети, про майбутнє Європи і про сильнішу ЄКП.

Конгрес також відзначить 50-річчя Європейської конфедерації профспілок: 50 років боротьби за  працівників.

На Конгресі буде обрано нове керівництво ЄКП, затверджено Звіт про діяльність за 2019-2023 роки, внесені зміни до Статуту ЄКП та прийнято ключові документи, включаючи Берлінський маніфест та Програму дій ЄКП на 2023-2027 роки.

Учасників Конгресу вітатимуть Президент Об’єднання німецьких профспілок

Ясмін Фахімі та  Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Програмою Конгресу передбачено в перший день його роботи на полях заходу «Солідарність з Україною» виступи члена Виконкому ЄКП, Голови ФПУ Григорія Осового та Голови Конфедерації вільних профспілок Михайла Волинця.

 На Конгресі також виступлять політики, зокрема Урсула фон дер Ляєн, Президент Європейської комісії, Губертус Хайль, Федеральний міністр праці та соціальних питань Німеччини, Ніколас Шміт, Європейський комісар з питань зайнятості та соціальних прав, Педро Маркес, віце-президент групи S&D в Європейському парламенті, Террі Рейнтке, співголова фракції Зелених/ЄФА в Європейському Парламенті, Мартін Ширдеван, співголова Лівої групи в Європейському парламенті, Маркус Бейрер, Генеральний директор BusinessEurope, Евелін Регнер, Віце-президент Європейського Парламенту, Олівер Рьопке, Президент Європейського економічного і соціального комітету, Люсі Студнічна, Президент робочих груп Європейського економічного та соціального комітету, Денніс Радтке, Агнес Йонгеріус, Сара Матьє, депутати Європейського парламенту

До учасників Конгресу звернеться  Жильбер Фоссун Унгбо, Генеральний директор МОП.

Передбачені також виступи Люка Тріангла, в.о. Генерального секретаря МКП, Мелані Фогель, співпрезидента Партії зелених, Вальтера Байєра Президента Партії європейських лівих, Валерії Ронзітті, Генерального секретаря  Сучасних громадських послуг, або послуг загального інтересу –організації, яка є одним з загальноєвропейських міжгалузевих соціальних партнерів, та інших.  

Кандидатами до нового складу Секретаріату ЄКП визначені: Генеральний секретар: Естер Лінч; заступники Генерального секретаря: Ізабель Шьоманн, Клаес-Мікаель Штоль; конфедеративні секретарі: Теа Ярк, Джуліо Романі, Людовік Воет. 

Кандидат на посаду Президента ЄКП: Вольфганг Катціан; на посади віце-президентів: Пепе Альварес, Цеданка Андрік, Петра Больстер-Дамен, Яркко Елоранта, Інга Ругінєнє, Йозеф Стржедула, Люк Тріангл.

Враховуючи,  що дебати на Конгресі зацікавлять багатьох членів профспілок, хід Конгресу, панельні дебати будуть транслюватися в прямому ефірі. Посилання можна знайти на веб-сайті ЄКП. Поки що публічним документом, доступним для всіх,  є лише  Порядок денний Конгрес. Інші документи Конгресу будуть доступні в розділі "тільки для делегатів" на веб-сайті, доки вони не будуть обговорені та прийняті делегатами. Щоб отримати доступ до цих документів, потрібно буде увійти на веб-сайт ЄКП.

Зворотній відлік до Конгресу буде вестися в соціальних мережах, де також можна стежити за ключовими моментами, дебатами та рішеннями Конгресу та ділитися контентом. Використовуйте хештег #ETUC50:

- Twitter: @etuc_ces

- Facebook: ETUCCES

- Instagram: @etucces

Давайте разом здобудемо справедливу угоду для всіх працівників!

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ