65056551 605

Новини європейських профспілок працівників громадського обслуговування про переговори, оплату та умови праці, права профспілок, страйки і протести ( травень 2023 року, № 10)


 

Франція: 6 червня наступна мобілізація проти пенсійної реформи

Хорватія: протести медичних працівників тривають

Великобританія: високий рівень підтримки подальших страйків у центральних органах влади

Нідерланди: профспілки мобілізуються з приводу оплати праці у сфері охорони психічного здоров’я та догляду за літніми людьми

Італія: профспілки борються за укладення колективного договору в добровільних службах екстреної допомоги

Ірландія: працівники швидкої допомоги, муніципалітету та водоканалів підтримують страйк

Швеція: профспілка підписала нову угоду у сфері управління житлом та нерухомістю

Данія: опитування профспілки виявило рівень насильства, з яким стикаються працівники соціальної сфери

Норвегія: профспілка медсестер наголошує на кадровій проблемі

Фінляндія: профспілка планує страйк через оплату праці персональних асистентів

Бельгія: конфедерації готуються до спільного національного протесту на захист прав профспілок

Іспанія: потужна підтримка страйків у міністерстві юстиції

FSC-CCOO, FeSP-UGT та інші профспілки в міністерстві юстиції продовжують  свою кампанію з високим рівнем підтримки страйку, який відбувся 4 травня, і подальшими акціями, запланованими на 9-11 і 16-18 травня. Основні вимоги зосереджені на необхідності проведення переговорів щодо імплементації закону про організаційну ефективність та підвищення заробітної плати, яка б відповідала виконуваним працівниками функціям та забезпечувала розвиток їхньої професійної кар’єри. Досі міністерство відхиляло будь-яке підвищення зарплат для більшості співробітників – близько 90% –незважаючи на те, що погодилося на підвищення конкретно для адвокатів, які складають менше 10% персоналу. На думку профспілок, закон про організаційну ефективність, за відсутності належного обговорення, може мати негативний вплив на робочі місця, мобільність, кар’єрний розвиток і зарплати за виконання спеціальних функцій. Профспілки попереджають, що в разі відсутності реакції з боку міністра вони можуть вдатися до рішучих дій.

Франція: 6 червня наступна мобілізація проти пенсійної реформи

Профспілкова та студентська кампанія проти урядової пенсійної реформи та підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років готується до наступної акції протесту 6 червня. Основні профспілки, включаючи CGT, CFDT, FO, UNSA та CFE-CGC, координували демонстрації по всій країні 1 травня – в 13-й національний день дій – в яких, за оцінками, взяли участь 2,3 мільйона осіб. Акція 6 червня приурочена до голосування в Національній асамблеї 8 червня щодо законопроекту, який скасовує пенсійне законодавство. Це буде фактично перший раз, коли депутати зможуть проголосувати з цього питання, оскільки реформи були впроваджені урядом за допомогою конституційної процедури, яка дозволяє йому обійти парламентське голосування.

Хорватія: протести медичних працівників тривають

Профспілка медсестер HSSMS-MT за підтримки незалежної профспілки працівників охорони здоров’я SSZSSH продовжує серію протестів по всій країні, а найбільша демонстрація запланована на 12 травня – Міжнародний день медичної сестри. Профспілки обурені тим, що їхнім членам запропонували підвищення заробітної плати лише на 3-5%, тоді як лікарі отримали 10% і більше. HSSMS-MT стверджує, що нестача кадрів стає гострою, і багато працівників залишають сектор через низьку зарплату, зазначаючи, що, наприклад, лікарняні кухарі і прибиральники отримують зарплату нижче 4000 норвезьких крон (500 євро) на місяць.

Великобританія: високий рівень підтримки подальших страйків у центральних органах влади

Кампанія профспілки PCS з питань оплати праці, робочих місць та пенсій буде продовжена після нового голосування за страйковий бюлетень. Профспілці вдалося досягти порогу, необхідного для проведення страйку в державному секторі, в 106 урядових департаментах і відомствах. У Шотландії, після окремих переговорів про оплату праці, члени PCS прийняли пропозицію про підвищення заробітної плати, що передбачає загальне збільшення щонайменше на 2200 фунтів стерлінгів (2535 євро) для всіх співробітників, які заробляють 36000 фунтів стерлінгів (41455 євро) або менше. Гарантію відсутності примусового скорочення для всього персоналу продовжено до 31 березня 2025 року, а також є зобов’язання переглянути найнижчі розряди оплати праці та вжити заходів щодо скорочення робочого тижня. У секторі охорони здоров’я Англії більшість профспілок проголосували за прийняття переглянутої пропозиції щодо оплати праці. 

На додаток до підвищення заробітної плати на 1400 фунтів стерлінгів (1610 євро) у 2022-23 роках, працівники НСЗ отримають неконсолідовану виплату в розмірі від 1655 фунтів стерлінгів (1905 євро) до 3789 фунтів стерлінгів (4365 євро). У 2023-24 роках підвищення на 5% становитиме щонайменше 1065 фунтів стерлінгів (1225 євро) і підніме найнижчу погодинну ставку до 11,45 фунтів стерлінгів (13,20 євро) або 22383 фунтів стерлінгів (25775 євро) на рік. Однак це було відхилено членами Королівського коледжу медсестер, які голосують за продовження страйку. Члени профспілки Unite також продовжують боротьбу за підвищення заробітної плати.

Нідерланди: профспілки мобілізуються з приводу оплати праці у сфері охорони психічного здоров’я та догляду за літніми людьми

FNV домагається підвищення заробітної плати для працівників секторів охорони психічного здоров’я та догляду за людьми похилого віку, акції заплановані на цей місяць. У сфері догляду за літніми людьми 12 травня профспілка організувала онлайн «ток-шоу», в якому взяли участь політики, роботодавці та працівники, щоб обговорити, як зробити цей сектор більш привабливим. 25 травня FNV представить свої вимоги щодо заробітної плати роботодавцям Actiz і Zorghuisnl в рамках національної акції в Утрехті. Тим часом у секторі психічного здоров’я профспілка разом з NU’91 наполягає на підвищенні заробітної плати, щоб покрити зростання інфляції, хоча чинний колективний договір діє до кінця 2024 року. Петиція на підтримку відновлення купівельної спроможності працівників сфери психічного здоров’я отримала понад 10 тисяч підписів за кілька днів і посилить тиск на роботодавців, GGZ, щоб вони відреагували на вимоги профспілок на наступній зустрічі, призначеній на 11 травня.

Італія: профспілки борються за укладення колективного договору в добровільних службах екстреної допомоги

Федерації профспілок громадського обслуговування FP-CGIL, CISL-FP та UIL-FPL мобілізують своїх членів до служби екстреної допомоги Misericordie. Профспілки реагують на рішення релігійної організації не переукладати колективний договір після провалу примирення. Федерації обурені тим, що Misericordie не лише не визнає жертв, принесених працівниками служби екстреної допомоги під час пандемії, але й створює нерівність між їхніми працівниками та іншими працівниками третього сектору, на яких поширюється дія колективного договору, укладеного між Червоним Хрестом та ANPAS. Профспілки організовують протести по всій країні, які можуть перерости у страйки.

Ірландія: працівники швидкої допомоги, муніципалітету та водоканалів підтримують страйк

У трьох окремих спорах члени профспілок Fórsa та SIPTU проголосували за проведення страйку. У службі швидкої допомоги члени SIPTU більшістю в 95% голосів підтримали страйк після відмови керівництва впроваджувати план реструктуризації, який був узгоджений і повністю підтриманий профспілкою. Тим часом, члени SIPTU у секторі водопостачання розпочнуть страйк 7 червня, якщо не буде гарантій, що їхня заробітна плата та умови праці в органах місцевого самоврядування будуть захищені при переході до нового роботодавця, Uisce Éireann, нового незалежного комунального підприємства. У місцевому самоврядуванні члени Fórsa проголосували за страйк на підтримку запровадження схеми оцінки робочих місць у цьому секторі, яка б допомогла забезпечити належну оплату праці відповідно до завдань, які виконують працівники. Це відповідало б механізмам, вже запровадженим у секторах охорони здоров’я та освіти.

Швеція: профспілка підписала нову угоду у сфері управління житлом та нерухомістю

Профспілка працівників муніципальних служб Kommunal уклала нову дворічну колективну угоду з організацією роботодавців Fastigo, яка охоплює муніципальні та інші послуги з управління житлом та майном. Угода діє з 1 травня 2023 року до 30 квітня 2025 року. Основні підвищення заробітної плати в середньому становлять 1207 шведських крон (108 євро) з 1 травня 2023 року та 1035 шведських крон (92 євро) з 1 травня 2024 року. Мінімальна заробітна плата за угодою зросте на 1350 шведських крон (121 євро) до 26160 шведських крон (2336 євро) у травні 2023 року – приблизно на 5,4%, тоді як підвищення на 1035 шведських крон (92 євро) у 2024 році збільшить її до 27195 шведських крон (2429 євро) – зростання приблизно на 4%. Надбавки та інші доплати зростуть на 4,1% у 2023 році та на 3,3% у 2024 році. Угода включає покращені умови відпустки, які тепер також включають зареєстрованих партнерів та бабусь і дідусів. Також було посилено гарантії, пов’язані з виплатою допомоги у зв’язку з вагітністю.

Данія: опитування профспілки виявило рівень насильства, з яким стикаються працівники соціальної сфери

Масштабне опитування понад 4000 працівників, проведене профспілкою FOA, показало, що 35% працівників сфери охорони здоров’я та догляду стикалися з погрозами насильства протягом останнього року. Для порівняння, серед населення в цілому цей показник становить лише 6%. Близько 30% стверджують, що зазнали фізичного насильства. Профспілка стурбована тим, що реальні цифри можуть бути ще вищими, оскільки вважає, що багато працівників змирилися з тим, що насильство і погрози є частиною роботи. Дані свідчать, що найбільш вразливими місцями роботи є психіатрія, будинки для людей похилого віку, а також спеціальні заклади та заклади для людей з інвалідністю. FOA підкреслює, що ця проблема також впливає на набір і утримання персоналу, а також те, що превентивні заходи можуть бути підірвані високою плинністю кадрів.

Норвегія: профспілка медсестер наголошує на кадровій проблемі

Профспілка медсестер NSF повідомляє, що останні дані Норвезького управління праці та соціального забезпечення свідчать про нестачу 4650 медсестер і 700 медсестер-спеціалістів, що робить їх професійною групою з найбільшим дефіцитом у Норвегії. На них припадає понад 10% від загального дефіциту. NSF заявляє, що цифри ніколи не були такими поганими, якщо не враховувати вплив пандемії у 2021-2022 роках, а також зростаючі витрати для системи охорони здоров’я, оскільки минулого року на тимчасовий медперсонал було витрачено 2,4 млрд. норвезьких крон (208 млн. євро). Профспілка закликає вжити термінових заходів щодо оплати праці та робочого навантаження у відповідь на цю проблему, щоб задовольнити зростаючий попит на медичний персонал і спробувати залучити деяких з 17 тисяч медсестер, які працюють в інших сферах, назад у систему охорони здоров’я і повернути їх до професії.

Фінляндія: профспілка планує страйк через оплату праці персональних асистентів

Після трьох місяців переговорів щодо нового колективного договору для близько 20 тисяч персональних асистентів для людей з обмеженими можливостями, профспілка JHL планує страйк, щоб чинити тиск на організацію роботодавців Heta. Цільові акції заплановані на 25 і 31 травня в районі Гельсінкі. Тим часом буде продовжено заборону на додаткову роботу, понаднормову роботу та зміну змін, і ці заходи також вплинуть на роботодавців, які не є членами профспілки Heta. JHL стверджує, що заробітна плата та умови праці персональних помічників є занадто низькими у порівнянні з вимогливим і широкомасштабним характером роботи і значно гіршими, ніж у соціальному секторі та секторі охорони здоров’я в цілому. Це призводить до дефіциту кадрів і високої плинності кадрів.

Бельгія: конфедерації готуються до спільного національного протесту на захист прав профспілок

Три профспілкові конфедерації – ACV/CSC, ABVV/FGTB та ACLVB/CGLSB – організовують 22 травня національну демонстрацію на знак протесту проти посилення антипрофспілкових дій з боку роботодавців та влади. Приводом для скоординованих дій став конфлікт у мережі супермаркетів Delhaize, де профспілки страйкують і проводять кампанію проти планів компанії передати всі свої магазини у франчайзинг, що становить серйозну загрозу для робочих місць та умов праці. Профспілки зіткнулися з жорсткою реакцією як з боку роботодавця, так і з агресивною тактикою з боку поліції. Конфедерації занепокоєні тим, що це залякування відображає розвиток ширшого антипрофспілкового середовища, яке становить загрозу для профспілок і працівників у всіх секторах.

EPSU Collective Bargaining Newsletter May 2023 No 10