ПостерМурал 170523

На саміті ЄС з питань охорони праці в Стокгольмі Комісар ЄС з питань зайнятості та соціальних прав Ніколас Шміт оголосив про нові рекомендації щодо відповідальності роботодавців перед людьми, які працюють в умовах високих температур.

Керівні принципи, розроблені Європейським агентством з безпеки та гігієни праці, з'явилися після того, як ЄКП почав тиснути на Комісію, щоб вона вжили заходів після того, як працівники втратили свідомість і загинули на роботі під час спеки влітку минулого року - трагедії, які стануть більш поширеними через зміну клімату, якщо не буде вжито нових засобів захисту.

Керівні принципи встановлюють зобов'язання роботодавців перед працівниками, зокрема

- Проводити оцінку ризиків на робочому місці та захищати вразливих працівників

- консультувати працівників та їхніх представників про те, як управляти тепловими ризиками

- Адаптувати робочий час і дозволити працівникам вирішувати, коли робити перерви

- Забезпечення працівників запасом питної води, доступом до затіненого місця та захисним одягом

- Проведення тренінгів з управління тепловим стресом для працівників, які перебувають у зоні ризику

За даними Eurofound, в ЄС 23% усіх працівників піддаються впливу високих температур щонайменше чверть часу, причому в сільському господарстві та промисловості цей показник зростає до 36%, а в будівництві - до 38%.

Але опитування членських організацій ЄКП показало, що лише кілька європейських країн мають законодавство, яке захищає працівників під час спеки, з широким діапазоном обмежень від 28 до 36 градусів.

За даними дослідження, коли температура піднімається вище 30°C, ризик нещасних випадків на робочому місці зростає на 5-7%, а коли температура перевищує 38°C, ймовірність нещасних випадків зростає на 10-15%.

Заступник генерального секретаря ЄКП Клаес-Мікаель Шталь заявив:

"Щоліта в Європі люди втрачають життя через те, що змушені працювати незахищеними в умовах небезпечно високих температур. Ці безглузді людські жертви повинні припинитися.

Зміна клімату призводить до того, що спека стає частішою та екстремальнішою, і ми повинні забезпечити, щоб робочі практики були адаптовані з урахуванням цього фактору.

Нові рекомендації ЄС є хорошим першим кроком і не залишають роботодавцям жодних сумнівів щодо їхньої відповідальності за безпеку працівників цього літа.

Тепер Комісія повинна перетворити ці рекомендації на обов'язкові до виконання правила щодо максимальної робочої температури, що зробить захист працівників від цієї постійно зростаючої небезпеки юридичним обов'язком".

 

Джерело:

https://www.etuc.org/en/pressrelease/schmit-tells-bosses-protect-workers-extreme-heat