52991028938 532960775

Доброго ранку, дорогі колеги!

 

В Україні при спілкуванні ми водночас бажаємо тихого, спокійного дня. Ви розумієте , чому це так важливо саме зараз.

Для мене велика честь бути разом з вами на найвищому  Форумі OGB.
Початок роботи Конгресу був неймовірно емоційно насиченим. Участь і виступи з вітаннями Федерального Президента Австрії, Канцлера Уряду, лідерів політичних партій і соціальних партнерів засвідчили, що це не просто жест ввічливості, а усвідомлення ваги і значимості профспілок в розвитку економіки і суспільно політичному житті країни.

OGB - це міцний і надійний міст між владою і громадянським суспільством, без чого не можлива соціальна стабільність. А бізнес без робітників не матиме доданої вартості і прибутку. І тільки синергія зусиль, унікальний соціальний діалог і участь працівників в управлінні робить Австрію процвітаючою країною, а людей щасливими і заможними.

Тож бажаю, вам і вашим організаціям профспілок успішної реалізації амбіційних планів Конгресу і надалі. Ви потужні, креативнім у виборі цілей, добре зорганізовані і неодмінно досягнете успіху, який відчує кожний профспілчанин.

Вчора на завершення дня ми отримали позитивні емоції від ще однієї знакової події - перемоги збірної футбольної команди Австрії у матчі з шведською збірною. Вітаю уболівальників! Це гарний приклад для всіх профспілок, що треба боротися до останньої хвилини. Без боротьби – не буде Перемоги!

 

З приємністю відзначу, що OGB проявляє лідерство у всьому . Нещодавнє обрання Волфганга Катціана Президентом Європейської Конфедерації профспілок, а Олівера Рьопке - Президентом Європейського соціально економічного комітету свідчить про високий рейтинг OGB й в міжнародному профспілковому і громадському русі.

Прийміть, щирі вітання і побажання успішної роботи.
Разом з тим все це стане можливим, колеги, коли є мир і безпека життя.
У моїй країні вже 483 дні триває війна, цинічно розв’язана російським агресором проти України.

За наш вибір і право жити вільно, самостійно врядувати і бажання доєднатися до єдиної європейської сім‘ї сьогодні українці платять надвисоку ціну. Війна позбавила життя десятки тисяч моїх співвітчизників,  кращих синів і дочок українського народу. Зруйновано сотні міст і сіл, їх жителі втратили робочі місця і доходи та опинилися за межею бідності. Мільйони моїх співгромадян стали вимушеними переселенцям та мігрантами.

Перед працівниками і профспілковими організаціями під час війни повстали нові виклики: криза зайнятості, падіння реальної зарплати, обмеження трудових прав на період воєнного стану. Загальна чисельність членів профспілок ФПУ скоротилася на 520 тисяч, а кількість тих хто сплачує профспілкові внески впала вдвічі.

Війна також стала однією з причин кризи вартості життя в ЄС.

Напевне, вирішення цієї проблеми, буде в центрі уваги делегатів Конгресу.

 Screenshot 2023 06 22 at 10 00 58 20. ÖGB Bundeskongress 01

Шановні делегати!

Щоб знищити Україну, агресор не зупиняється ні перед чим!

Нещодавній підрив російськими військовими дамби Каховської ГЕС миттєво позбавив десятки тисяч людей житла і майна, спричинив глобальну екологічну катастрофу, яка, як вважають екологи, є прологом до ще більших злочинів.

      Безпрецедентне захоплення та мінування найбільшої в Європі Запорізької атомної станції, може у будь який момент призвести до аварії і спричинити витік радіації в рази більший ніж це було на Чорнобильській АЕС.                                                  .

Тривають щоденні атаки на енергетичні об’єкти, цивільну інфраструктуру, які позбавляють мільйони людей права на електроенергію, тепло та воду.

 Винні у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності в Україні повинні бути покарані, а країна – агресор понести повну юридичну і матеріальну відповідальність.

Лише перемога спільними зусиллями та повернення під юрисдикцію України окупованих територій та міжнародні гарантії безпеки припинять подальші злочини москви.

Змучені, але нескорені  українці  хочуть чим скоріш повернутися до мирного життя. Адже новий Соціальний договір, Гідна праця, можуть здобуватися  лише  в умовах миру.

 Дякую, що на Конгресі ЄКП ви підтримали нашу ініціативу щодо проведення в Києві профспілкової конференції «Друзі України» у вересні ц.р.  

Нам буде про що говорити. Це і повоєнне відновлення України, євроінтеграційні процеси, забезпечення профспілкових прав і трудових гарантій, осучаснення діяльності самих профспілок.

Ми завжди будемо пам’ятати, що австрійські профспілки вже в перші дні війни прийшли нам на допомогу, надавши ліки, продовольство, побутові речі для вимушено переміщених осіб. 

Хочу від імені трьох мільйонів членів профспілок, які нині на своїх робочих місцях наближають Перемогу, передати слова вдячності Об’єднанню профспілок Австрії за гуманітарну  допомогу і проявлену солідарність в цей важкий час.

Але війна триває і кожен день ми несемо втрати і Україна та українські профспілки потребують подальшої допомоги.

Щиро віримо, що вже зовсім скоро  прийде Мир.

Перемогу ми разом відзначимо у Києві, столиці звільненої України, а надалі  повноправного члена Європейського Союзу.

Разом ми переможемо!

 

Зал зустрів виступ Голови ФПУ бурними аплодисментами. На знак поваги до українського народу та профспілок Григорію Осовому вручили символічний прапор СОЛІДАРНОСТІ З УКРАЇНСЬКИМИ ПРОФСПІЛКАМИ І ПРАЦІВНИКАМИ.

 

Відкозапис виступу Г.Осового можна переглянути тут

Осовий 01 220623

zaiava fpu 220623 2200

zaiava fpu 220623 22

 Пресцентр ФПУ