37baef7de35f2dd1184 080923

Заклик Європейської федерації журналістів (ЄФЖ), ЄФПОО та понад 20 інших організацій до припинення російських воєнних злочинів проти журналістів в Україні, - Заява щодо України, вересень 2023 року.

Європейська федерація журналістів (ЄФЖ), ЄФПОО та понад 20 інших організацій закликають до дій проти Російської Федерації за воєнні злочини, скоєні проти журналістів. Винні мають бути притягнуті до відповідальності. Уряд Путіна цілеспрямовано переслідує журналістів, обстрілює їхні об'єкти, вдається до свавільних затримань і тортур. Це порушує міжнародне гуманітарне право та свободу преси. Ми закликаємо владу вжити рішучих заходів для усунення цих серйозних порушень і надати посилену підтримку репортерам, які працюють на передовій. Разом з Коаліцією жінок-журналісток та ЄФЖ, ЄФПОО та інші організації стурбовані продовженням нападів на працівників ЗМІ в ході російського вторгнення в Україну.

Постійні цілеспрямовані обстріли журналістів, які висвітлюють війну в Україні, є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права та воєнним злочином відповідно до Римського статуту, Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни та Резолюції Ради Безпеки ООН 2222 про захист журналістів та працівників ЗМІ під час збройних конфліктів. Невибіркові напади, які не розрізняють військові та цивільні цілі і спрямовані проти журналістів, також заборонені міжнародним гуманітарним правом. Незважаючи на ці чіткі міжнародні стандарти, російські війська продовжують цілеспрямовано нападати на журналістів з метою залякування преси та придушення правди.

П'ять жінок-журналісток було вбито, а за даними КЗЖ, щонайменше 17 журналістів загинули на лінії фронту в Україні.

Повний текст заяви та дії, до яких ми закликаємо, дивіться (мовою оригіналу) тут.

Джерело:

Переклад -